Eskiden sünnet için çocuğun ilkokul çağına gelmesi beklenirdi. Son zamanlarda ise yenidoğan sünneti çok yaygın. 15-20 dakika süren uygulamanın, süt çocukluğu dönemine ait üriner sistem enfeksiyonlarının görülme sıklığını 10 kat azalttığını belirten Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Doktor Cem Kara, yenidoğan sünneti konusunda ailelerin tedirgin olmaması gerektiğini söyledi.
“İLK 48 SAATİ ATLAMAYIN”
Op. Kara, annenin hastanede olduğu ilk 48 saat içinde bebeğin sünnet olmasının hem bakım hem de takip açısından tavsiye edildiğine dikkat çekerken, "Doğumdan sonra ilk 24 saat takip ettiğimiz bebek, sonraki 24 saat içinde rahatlıkla sünnete alınabilir. Anne ile birlikte 24 saat daha hastanede kalan bebeğin sünnetten sonraki pansumanı, idrar yapması ile birlikte kendiliğinden düşer. Bizim ailelerden istediğimiz sadece, sünnetli deriye her alt değiştirmede antiseptik bir merhem sürmeleri ve sık sık bebeklerini emzirmeleridir. Bebeğin bezlenmesinde sakınca yoktur. Göbek düşene kadar hatta bazen daha erken sünnet derisi iyileşmiş olur.
İlk 2 gün sünnet yapılmasa bile bir ay, bazen 40 güne kadar yenidoğan sünneti yapabilir.
YENIDOĞAN SÜNNETİ NE AVANTAJ SAĞLIYOR?
Özel bir teknikle yapılan uygulamadan sonra yaranın hızla ve kolay iyileştiğini, belirten Kara yöntemin avantajlarını, "Lokal anestezi ile bebek uyutulmadan yapıldığı için bir risk daha ortadan kalkmış olur. Sünnet derisinin damarsal yapısı yeni gelişmekte olduğundan kanama kontrolü kolay olur. Hem bebek hem de anne doğum sonrası iyileşme sürecinde ne olduğunu bile anlamadan sünnet derisi iyileşir” diye konuştu.
SÜNNET SONRASI BOL ANNE SÜTÜ
Sünnet sonrası çoğunlukla ağrı kesici bile vermeye gerek duymadıklarını belirten Dr. Cem Kara, “Anneden istediğimiz tek özel şey, bebeği sık sık emzirmesidir. Bu konuda aldığımız geri dönüşler, bebeğin çok ağlamadığı, mızmızlanmaya başladığı zaman da emzirilerek bu durumun kolayca üstesinden gelindiği şeklinde. Emen bebeğin gevşemesi, rahatlaması, duygusal olarak da doyması, ağrı hissini gidermede etkili oluyor" dedi.
"EVDE BAKIM DAHA KOLAY OLUYOR“
Çocuklarda sünnet sonrası yaşanan sıkıntıların bebeklerde yaşanmadığını söyleyen Dr. Kara sözlerini şöyle tamamladı: “Yenidoğan sünneti sonrası pipinin çevresini saydam bir pansuman materyali ile sararız. Bu pansuman materyali bebek çişini yaptıkça bezinin içine kendiliğinden düşecektir. Bundan sonra sadece bebeğin her alt değiştirmesinde antiseptik olarak vereceğimiz merhemi sürme işi kalacaktır. Rutin olarak antibiyotik kullanılmaz. Bebeğin bezlenecek olması genelde anneleri korkutur ancak bu bir avantajdır ve normal şekilde bezlenmeye devam edilmesini isteriz. 2 gün sonra bebek banyosunu yapabilecek hale gelir.”