SBSnin bu yıl son kez yapıldığı daha önce açıklanmıştı. Ama asıl merak edilen konu yeni sistemin nasıl olacağıydı.
Milli Eğitim Bakanı Avcı, işte bu konuya açıklık getirdi. Daha doğrusu getirmeye çalıştı. Çünkü henüz ortada yüzde yüz kesinleşmiş bir durum söz konusu değil. Ancak yeni sistemin ana hatları öyle ya da böyle belli olmuş...
Değerlendirme sınavı
Gazetecilerin sorularını cevaplayan Avcı, SBS ile ilgili belirsizlik sürüyor sözü üzerine Belirsizlik değil çalışmalar sürüyor karşılığını verdi.
Özellikle müfredattaki konuların esas alınacağı sene içi sınavların merkezi bir sistemle yapılacağını belirten Avcı, sözlerine şöyle devam etti:
Zaten yapılan, yani Matematikte, Türkçede yapılan sene içi yazılı sınavlardan bazılarını, daha sonra okullara girişte değerlendirmeye esas teşkil etmek, değerlendirmeye katmak üzere merkezi bir organizasyonla yapacağız. Çocuklar sene içinde ne kadar sınav oluyorsa onların içinden seçeceğiz ama merkezi olacak, ilave sınava girilmeyecek. Zaten çocuklarımızın normal müfredat gereği sene içerisinde yapılan sınavların, biz merkezi bir denetimle yaparak daha nitelikli notlarla değerlendirilmesini sağlayacağız. İlave sınav getirmiyoruz ama sene içerisinde zaten yapılan yazılılardan bazılarını, daha sonraki okul girişlerini değerlendirmeye esas alacak şekilde merkezileştirmek için çalışıyoruz.
Bakan Avcı, SBS ile ilgili sene sonunda yazılıların dışında bir değerlendirme sınavı olacak mı? sorusuna da Bazı okullar için olabilir. Düz liseleri Anadolu lisesi haline getiriyoruz. Dolayısıyla oralarda zaten adrese dayalı yerleşme mümkün olacak. Onun dışında kapısında çok büyük yığılma olan okullar için sene içerisinde alınan notlar dışında da bir sınav değerlendirilmesi yapılabilir şeklinde cevaplandırdı...
Ha yıl içi, ha yılsonu!
Yıllar önce, dönemin bakanı Hüseyin Çelik de, OKSyi kaldırıp, yerine SBSye getirirken aynı sözleri söylemişti. Çünkü o gün ona bunu anlatanlar, şimdi de Avcıya anlatıyorlar.
Sadece 8inci sınıfta yapılan OKS kaldırılıp, onun yerine 6, 7 ve 8inci sınıflara SBS getirilmesinin gerekçesi olarak da, öğrencilerin üzerindeki tek sınav baskısının kaldırılması gösterilmişti.
Aynıca giriş sınavları gibi değil yıl içi değerlendirme sınavı olarak algılanması gerektiği de özellikle vurgulanmıştı.
Yani ne dershaneye gerek kalacak ne de sınav heyecanı yaşanacaktı.
Ama tam tersi oldu.
Dershaneye başlama yaşı 10a kadar indi. İtirazlar artınca da önce 6 ve 7nci sınıflardaki SBS kaldırıldı, sonra da tümden vazgeçildi.
Bakan Beyin söylediklerinden anladığımız kadarıyla değişen fazla bir şey olmayacak. Sadece sınav yılsonunda değil, öğretim yılının ortasında yapılacak.
Peki değişen başka ne olacak?
Belki ağırlıkları değişebilir ama o da yine aynı koşuşturma ve dershaneye bağımlılığı zorunlu kılacak...
İddialı okullar?
SBSnin asıl yapılış gerekçesi Galatasaray, İstanbul Erkek, Kabataş gibi iddialı okullara girmekti. Ve görünen o ki bu okullara giriş yine SBS tarzı bir sınavla gerçekleşecek. Şimdi hazırlık sınıfı olan bu okullara bir de fen liselerini eklediğinizde, yine dönüp, dolaşılıp bugünkü noktaya gelinecektir.
Yani değişen OKS ve SBS olayında olduğu gibi sadece isim olacaktır.
Kafaların karıştığı yetmez gibi bir de üstünü üstlük hem Bakan Avcıyı hem de yaz-boz tahtasına dönüldüğü için Milli Eğitim Bakanlığını yıpratacaktır.
Bu arada ikamete dayalı kayıt sisteminin nasıl işleyeceğine yönelik ciddi bir altyapı hazırlığı da var gibi gözükmüyor. Yani tıpkı şişirilmiş notlar gibi fazlasıyla istismara açık.
Fen ve anadolu liseleri ile kolejlere giriş sistemi konusunda, MEBin acemiliği, iş bilmezliği ve yıpratıcılığı bin defa ispatlanmışken, hala aynı kadrolara bu işin yaptırılıyor olmasını da anlamak mümkün değil.
Bakan Avcı, bu konuda keşke, kendinden önceki bakanlarla konuşup, artıları, eksileri değerlendirse ve getirmek istediği sistem için önce onların görüşünü alsa. Yoksa, yeni düşünülen sistem, kendisini de fazlasıyla yıpratacaktır...
Özetin özeti: On yılda on defa sistem değişmez. Üstelik aynı iktidar döneminde. Umarız bu kez kalıcı bir seçme ve yerleştirme sistemi getirilir...