Yıllar süren delme işlemlerinin ardından geçen yıl Vostok Buzulaltı Gölü'ne ulaşmayı başaran Rus Arktik ve Antarktik Araştırmalar Merkezi (AARI) bilim adamları, gölden alınan örneklerin laboratuvarda incelendiğini ve yeni bir organizma türüne rastlandığını açıkladı.
Bakterinin DNA'sını küresel veri tabanında araştırdıklarını ve benzer hiçbir tür bulamadıklarını belirten bilim adamları, bakterinin hangi soydan geldiğini de belirleyemediklerini ifade etti.
St. Petersburg Nükleer Fizik Enstitüsü'nden Sergey Bulat, Vostok Gölü'nde bulunan bakterinin dünya üzerinde var olduğu bilinen diğer bakteri türleri ile yüzde 86 oranında benzerlik taşıdığını söyledi.
Vostok Buzulaltı Gölü'nün keşfi, dünya yüzeyinin altındaki kadim ve bilinmeyen yaşamın yanısıra benzer koşullara sahip diğer gezegenlerde yaşam arayışlarına ışık tutabileceği gerekçesiyle bilim dünyasında büyük heyecan yaratmıştı.
Deniz seviyesinin 3,8 kilometre altında bulunan Vostok Gölü, Antarktika'daki yaklaşık 400 bilinen buzulaltı gölünün en büyüğü. İlk kez 1996 yılında keşfedilen gölün yaklaşık 250 kilometre uzunluğunda ve 50 kilometre genişliğinde olduğu tahmin ediliyor. Gölün üzerindeki buz tabakasının bazı yerlerde 400 bin yaşında olduğu belirlendi. Gölün kendisinin ise 20 milyon yaşında olduğu sanılıyor.
Diğer buzulaltı göllerindeki çalışmalar da halen devam ediyor. Amerikalı ekip, Antarktika'nın batısındaki Whillans Gölü'ne ulaşmak için 801 metrelik buz tabakasını delmeye çalışırken deniz seviyesinin 3,2 kilometre altındaki Ellsworth Gölü'nde sondaja başlayan İngiliz bilim adamları, teknik sorunlar nedeniyle çalışmalarını yarıda kesmek zorunda kalmıştı.
Radikal