Yeni anayasada YÖK düzenlemesi

Sivil anayasa, Türkiye'nin en çok tartıştığı kurumların başında gelen YÖK'le ilgili köklü düzenlemeler içeriyor. YÖK'ün yetkileri ve başkanın seçimi şöyle olacak:

Taslakta, YÖK başkanının cumhurbaşkanının ataması yerine YÖK üyeleri tarafından 3 yıllığına seçilmesi öngörülüyor. YÖK'ün üniversiteler üzerindeki denetim ve yönetim görevi de kaldırılıyor.

YÖK'e sadece 3 görev veriliyor: "Öğretim elemanı yetiştirilmesini planlamak, üniversitelerce önerilen öğrenci kontenjanlarını onaylamak ve üniversiteler arasında koordinasyon sağlamak." YÖK'ün mevcut, 'üniversitelerin öğretimini planlamak, düzenlemek, yönetmek ve denetlemek' görevleri kaldırılıyor.

YÖK'ün mevcut 21 üyeli yapısının 11 üyeye düşürülmesi teklif ediliyor. 6 üyenin Bakanlar Kurulu'nca, 5'inin üniversitelerce belirlenmesi isteniyor. Cumhurbaşkanına YÖK üyesi kontenjanı verilmiyor. Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği 6 üye için en az 4'ünün farklı üniversitelerde görevli profesörler arasından seçilmesi şartı getiriliyor.

Bu durumda Bakanlar Kurulu'na üniversitede görevli profesör olmayan yani bürokratlar arasından seçebileceği en fazla 2 üye kalıyor. Üniversitelerce seçilecek 5 üyenin nasıl belirleneceği kanuna bırakılıyor.

YÖK üyelerinin halen 4 yıl olan görev süresi üç yıla çekilirken, YÖK başkanının ikinci kez seçilemeyeceği hükmü getiriliyor. Anayasa taslağında rektörlerin üniversitelerde yapılan seçimlerin sonuçlarına göre cumhurbaşkanına sunulmadan doğrudan işbaşına gelmesi öngörülüyor.

haber7.com

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı