BUGÜN - Sizin mideniz değil, duygularınız aç! Ama duygularınızı yemeklerle besleyemezsiniz. Giderek artan duygusal yeme bozukluğuna uğramışlardansanız yazı sizin için...
Stresliyken yediğiniz koca bir pasta sizi o an için mutlu edebilir fakat stres nedeninizi ortadan kaldırmayacak ve alacağınız fazla kilolar nedeni ile stres boyutunu arttıracaktır
Mutluyken ısmarladığınız büyük boy menü, yolda size eski günlerinizi hatırlatan kocaman bir çikolata, siniriniz bozuk diye midenize indirdiğiniz orta boy bir pasta, evinize iş götürdüğünüz zamanlarda fark etmeden bitirdiğiniz aile boyu cips. Sizce bu besinler gerçekten karnınızı doyurmak amaçlı mı? Yoksa işin ucunda boşlukta kalan duygularınız mı var?
Duygusal yeme bozuklukları, son dönemlerde giderek artan bir durum. Eskiden beri kişilerin yaşadıkları stres ve duygu durumuna göre beslenme tarzlarının değiştiği biliniyor. Fakat bu durum yeme bozukluklarına kadar uzanıyor ve uzmanlar tarafından da tanımlanmış durumda. Nil Diyet'in Diyetisyeni Gizem Şeber'le duygularla yemeğin ilişkisini konuştuk.
DUYGUSAL YEDİĞİMi ANLAR MIYIM
Midem için mi, duygularım için mi yediğimi nasıl anlayabilirim?
Duygusal açlık ve duygusal yeme bedenin yaşadığı fizyolojik açlık durumundan çok farklı. En temel farkı, fizyolojik açlık yaşamımızı sürdürebilmemiz için bedenimizin verdiği tepkiyken, duygusal açlığı bizim oluşturuyor olmamız.
Duygusal açlık birden bire oluşur.
Duygusal yemede asla tam olarak doyduğunuzu hissedemezsiniz. 1 kg dondurma da yemiş olsanız karşınıza çıkacak besinlere hayır diyemezsiniz.
Duygusal açlıkta, istediğiniz besini hemen tüketmek için çıldırırsınız. Oysa fizyolojik açlıkta yemeğin hazır olması için bekleyebiliriz.
Duygusal yeme sonlandığında yoğun bir vicdan azabı ve suçluluk duyulur.
Erkeklerle kadınların duygusal yemek mönüleri farklı mı peki?
DUYGU MÖNÜSÜ
Kişilerin duygu durumlarına göre de tercih ettikleri besinler değişebilmektedir. Mutlu kişiler kendilerini genellikle büyük porsiyonlu ana öğünler ile ödüllendirirler. Tercih edilen ilk besinler ise fast-food besinler olmaktadır. Yapılan demografik araştırmalarda üzgün kişilerin tatlı besinlere yöneldikleri ortaya çıkmıştır.
LİSTE YAPIN
Duygusal yeme sendromunda alınacak acil önlemler nelerdir?
Duygusal yeme sorununun önüne geçmek için ilk yapılması gereken duygusal yeme bozukluğunun aslında ne olduğunu öğrenmek ve kendinizi değerlendirmektir. Kendinizi gözlemleyerek hangi duyguları yaşadığınızda yemek yeme dürtüsüne yenildiğinizi düşünün ve hangi besinlere yöneldiğinizi tespit etmelisiniz.
Duygusal durumunuza göre acıkmadığınız halde tükettiğiniz besinlerin listesini bir diyetisyen ile incelemeyi deneyin. Bu şekilde sizi yemeğe iten etmenleri ve seçtiğiniz besinlerin sağlığınız üzerinde yarattığı olumsuz etkileri daha iyi saptayabilirsiniz.
DİKKATİ BAŞKA YÖNE ÇEKİN
Duygularınız sizi buzdolabına sürüklediğinde onlara karşı çıkıp, farklı faaliyetlere yönelmeyi deneyin. Örneğin köpeğinizi yürüyüşe çıkarın veya sevdiğiniz bir arkadaşınıza telefon açın. Dikkatinizi bir kez yemeklerden uzaklaştırmayı başardığınızda, yemek yeme dürtünüz siz fark etmeden azalacaktır. Duygusal durumunuz ile başa çıkamadığınızı hissettiğinizde sağlıklı kaçamaklar yapmaya özen gösterin. Son dönemin moda içecekleri olan smoothiler, meyveli yoğurtlar ve sütler, kuru meyveler yeme isteğinizi ortadan kaldırmak için yeterli olacaktır.