BAŞKENT Aşçılar ve Turizm Birliği Derneği’nin yaklaşık beş yıldır düzenlediği yemek kursları, Başkentlilerle buluşmaya devam ediyor.
Yemek kurslarına katılıp, daha sonra bunu işi haline getiren çok sayıda kursiyer olduğunu ifade eden Başkent Aşçılar ve Turizm Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Erdemir, şunları söyledi:
“Üniversite mezunu genç bir arkadaşımız yemek kurslarımıza katıldı. Daha sonra aşçı olmaya karar verdi. Beş yıl aşçılık yaptıktan sonra Türkiye’deki Genç Aşçılar Yarışması’nda birinci oldu. Bu ay Amerika’ya Dünya Aşçılar Yarışması’na gidiyor. Profesyonellere yönelik bir kurs olmasak da, kurslarımızdan böyle başarılı arkadaşlarımız çıkıyor. Aşçılık mesleğine geçiş yapan çok sayıda kursiyerimiz var.”
Teorik ve pratik eğitimi aynı anda verdiklerini ifade eden Erdemir, düzenledikleri kurslarla ve yiyecek sektörüyle ilgili olarak şunları söyledi:
“Türk ve dünya mutfağı, unlu mamuller, çikolata ve pasta üzerine yaptığımız çalışmalarımız, 4-6 haftada biten ya da bir günde tek bir menüyü yaptığımız kurslarımız var. Kurslarımız sonunda derneğimizin bir sertifikasını veriyoruz. Katılımcılarımız sertifikalarını mutfaklarına astıkları zaman ciddi bir özgüven kazanıyorlar. Kurslarımız, çalışanlar için iş stresini atma ve terapi yolu.
Hacettepe Üniversitesi’nden Psikolog Uğur Özdemir’le bir görüşmemiz oldu. Her kursun başlangıcında hocamız yemeğin hayatımızdaki yerini, yemek yaparak nasıl rahatlandığını, aile içinde birlikte bir şeyler üretmenin ne tip sonuçları olacağını kursiyerlerimizle paylaşacak. Yemekle psikolojinin birleştirilmesi Ankara’da bir ilk. Katılımcılarımızın tepkileri çok iyi. 5-6 kur boyunca kursumuza katılanlar var.
Osmanlı mutfağına rağbet var
Son dönemlerde Osmanlı mutfağına çok fazla rağbet var. Unlu mamüller ve dünya mutfakları da ilgi görüyor. Evlerimizde yapılan yemek sayısı, Türkiye’nin hangi yöresine giderseniz gidin 15’i geçmez. Yemeklerimizin evde yapılabilir olmasına, malzemelerin kolay bulunabilir ve alınabilir olmasına dikkat ediyoruz. Çalıştığımız işletmelerde kullanılan ürünlerın çoğu büyük miktarlarda satılıyor. Paketlenmesi büyük miktarlarda olan ürünleri kursta kullanmıyoruz. Çok farklı yemekler yapıyoruz. Bunların tümü de evde yapılabilecek yemekler. Kurslarımızın ilgi görmesinin nedenlerinden biri de bu.
Kurslarımız haftada bir gün, yaklaşık üç saat sürüyor. Kursiyerlerimiz 6 haftalık bir kursta en az 12 çeşit yemeği evde yapabilir hale geliyor.
Kurslarımızı veren ustalar, Ankara’daki önemli otel ve restoranların aşçıbaşı ya da yardımcıları. Türk ve dünya mutfağında uzmanlaşmış arkadaşlarımız. “
Zor bir kış kapıda bekliyor
“SİGARA yasağı ve ekonominin gidişatından dolayı bu sene otelleri, restoranları çok zor bir kış bekliyor. Bu ikisine çözüm bulunamazsa Ankara’da çok sayıda mekan kapanacak diye düşünüyorum. Bu yıl ekonomik krizle ve Ankara’da her yıl yaşanan Temmuz-Ağustos ayı sendromuyla, yiyecek içecek sektörü çok kötü duruma düştü. Bunlar ne şekilde aşılabilecek bilmiyoruz. Ankara’nın her yerinde yiyecek içecek sektöründe satılık ve kiralık çok sayıda dükkan var. Zor bir dönemden geçiyoruz. Ramazan ayı dolayısıyla Türk yemekleri yapan yerler biraz daha iyi durumda ama sonrasında onları da büyük bir sıkıntı bekliyor. Böyle giderse ve sigara yasağına da bir çözüm bulunamazsa çok sayıda dükkan kapanacak. Sakarya Caddesi 12 ay boyunca çok hareketli, her mekanın kendine göre müşterisi olan bir bölge. Buna rağmen orada bile çok sayıda kapanan dükkan var.”