Yaşlanınca Dişler Neden Daha Uzun Görünür?

Eskiden at tüccarları atların yaşını anlamak için dişlerine bakardı. Dişleri uzun görünüyorsa diş etleri geri çekilmiş, yani atın yaşı ilerlemiş demekti. İnsanlar için de durum böyle midir?

Diş etlerinde çekilmeye yaşlılarda daha sık rastlanır. ABD’de 10 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmada 30-39 yaş grubundaki insanların yüzde 38’inde, 50-59 yaş grubundakilerin yüzde 71’inde ve 80-90 yaş grubundakilerin ise yüzde 90’ında diş eti çekilmesine rastlanmıştır.
Fakat bu, yaşlanmanın asıl neden olduğunu göstermez. Diş etinde çekilme çeşitli faktörlerin tetiklemesiyle gençlik döneminde bile başlayabilir ve uzun bir sürecin sonunda bariz hale gelir.
(Makalenin İngilizce aslına tıklayarak dişleri birkaç gün fırçalamamanın etkisini gösteren videoyu izleyebilirsiniz.)
 

Diş bakımı
 

Bazı durumlarda diş etlerinin çekilmesini önlemek için yapacak bir şey yoktur. Bazılarının diş etleri genetik nedenlerle zayıftır ve çekilmeye yatkındır. Bazılarının ise çene yapısı küçük, dişleri fazla veya büyüktür ve çene kemiği diş köklerini tümüyle örtemez.
Diş bakımı da önemli bir rol oynar. Dişlerimiz üzerinde sürekli oluşan yapışkan bir bakteri tabakası vardır. Bunlar fırça ve diş ipiyle temizlenmeyip birikirse damak hastalıkları ortaya çıkabilir. Tedavi uygulanmadığı durumda dişi saran kemik ve diş eti dokusu tahrip olur. Diş etinin çekilmesi nedeniyle diş kökü meydana çıkar ve dişler daha uzun görünür.
Ayrıca dişlerin ne şekilde fırçalandığı da önemlidir. Sert fırça kullanarak testere hareketiyle dişleri fırçalamak diş etlerine zarar verir. Diş hekimleri bu nedenle yumuşak bir fırçayla ya da elektrikli diş fırçasıyla ve daire çizerek fırçalama yöntemini önerir. Diş etlerinin yıpranması uzun süren ve farkına varmadan ilerleyen bir süreçtir. Bu nedenle çoğu kişi diş eti çekilmesini yaşlanmanın doğal bir parçası olarak görür.

Diş eti çekilmesi sigara içenlerde daha yaygındır.

Sadece görünüm mü?

Diş eti çekilmesi sadece kozmetik nedenlerle dikkate alınacak bir sorun değildir. Diş etinin çekilerek diş kökünün bir kısmını açıkta bırakması, dişte hassaslığa neden olduğu gibi, mine tabakasıyla kaplı olmayan bu bölgede çürümeyi kolaylaştırır.
Diş eti çekilmesinin tedavisi sorunun boyutuna göre değişir. Dişlerdeki mevcut çürükleri gidermek, kaplama yapmak, hatta ameliyatla damağın başka bir bölgesinden parça alıp etkilenen alana dikmek gibi yöntemler uygulanır.
Yani aslında yaşlanma, diş eti çekilmesinin doğrudan nedeni değildir. Diş etlerinin zaman içinde yavaş yavaş yıpranması ve giderek bariz hale gelmesidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri