Günümüzde diş estetik tedavilerinde herkes daha beyaz, daha estetik ve daha özgün bir gülümseme istiyor. Dişlerde aşınmaya sebep olmayan ve halk arasında yaprak porselen tedavisi olarak bilinen ‘laminalar’, en popüler tedavi yöntemleri arasında.
Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu'nun verdiği bilgilere göre, laminaların ağız içindeki görünümlerini doğal dişlerden ayırt etmek nerdeyse imkansızdır. Tırnak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakasının dişin ön yüzüne yapıştırılarak doğal bir görüntü sağlanması amaçlanır. Bu yöntemde porselen kron uygulamasından farklı olarak sağlıklı dişler çok fazla prepare edilmez. Bunun yerine dişin ön yüzünden 0,3-0,7 mm bir diş tabakası kaldırılarak, hazırlanan porselen lamina özel bonding teknikleriyle bu bölgeye yapıştırılır.
Lamina Tedavisinin Aşamaları…
Öncelikle dişiniz işleme hazırlanır, üzerindeki artıklar temizlenir. Ardından dişinizin tam bir kopyasını elde etmek için ölçü alınır. Porselen malzemeden dişinize yapıştırılacak olan tabaka hazırlanır. Porselenden imal edilen bu kaplamalar ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Mevcut bir diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. İşlem bittiğinde mükemmel bir kaynaşma beklenir.
Hangi Diş Problemleri Giderilebilir?
Lamina kaplamaların temel olarak, renk değişikliklerinin giderilmesi amacıyla kullanıldığını belirten Çağdaş Kışlaoğlu, belli bir dereceye kadar olan şekil bozukluklarında da uygulanabilecek en iyi yöntem olduğunu belirterek başlıca uygulama alanlarını şu şekilde özetledi:
• Renklenmelerde, bleaching (diş beyazlatma) gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki antibiyotik, flor vb. lekelerinde kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında
• Ayrık dişleri bitiştirmede (diastema kapama)
• Kırık veya aşınmış dişlerin tedavisinde
• Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde
• Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak)
Lamina Uygulamasının Avantajları Neler?
Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, lamina yönteminin çürük, aşınma, kırık veya yapısal bozukluklardan kaynaklanan durumlarda, dişlerin doğal bir görünüm kazanması açısından en etkili yöntem olduğunu belirterek lamina tedavisinin avantajlarını şöyle sıraladı:
• Diğer yenileme işlemlerine göre sağlık açısından üstünlükleri daha iyidir.
• Küçük bir müdahale ile sağlıklı ve doğal bir görünüş elde edilir.
• Dişinizde tırnak kalınlığında bir yuva açılması (ki bu da her zaman gerekmeyebilir) yeterlidir.
• Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretilirler.
• Porselen yüzeyleri son derece pürüzsüz olacağı için sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirmektedir.
• Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.
• Aşınmaya karşı direnci yüksektir.
• Tedavinin laboratuar aşaması sadece 3 -4 gündür.
Ancak gülümseme tasarımında bu süre sonunda, dudaklarınızın yeni görünümünüze uyum sağlaması 2 -3 haftayı bulabilmektedir. Bu uyum süresinde bazı dudak egzersizleri yapılması ve özellikle okuma egzersizleri tavsiye edilmektedir. Bu sürenin sonunda yüzünüzle tamamen bütünleşmiş ve yapay olduğu kesinlikle fark edilmeyen yeni dişlerinizle rahatlıkla gülümseyebilirsiniz.
Ayrıca İyi bir klinik ve laboratuar çalışması gerektirir. Hekimin ve diş teknisyeninin bu konu üzerine teknik bilgisinin ve sanat yeteneğinin tam olması gerekir.”
Lamina Uygulaması Ezun Ömürlü mü?
Lamina kaplamaların iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabileceğini belirten Kışlaoğlu, lamine kaplamaların diğer adeziv sistemlerden daha üstün özelliklere sahip porselenden imal edildiklerini ve bu sebeple lekelenme ve aşınmaya karşı daha dirençli olduğunu açıkladı. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerektiğini ifade ederek, çok sert gıdaları ısırmaktan, tırnak yemek gibi alışkanlıklardan kaçınmak gerektiğini sözlerine ekledi.(ailem.com)