Daha mutlu bir hayat sürmenin yolu nedir? Bunun herkese uygulanabilir bir formülü var mıdır yoksa kişiye göre değişir mi? ABD’nin Yale Üniversitesi’nde verilen “Psikoloji ve İyi Yaşam” dersi, öğrencilerin nasıl daha tatmin edici, mutlu bir hayat sürebileceklerine dair içgörü oluşturmalarına katkı sunmak amacıyla hazırlanmış. Yaklaşık 1200 öğrencinin kayıt olduğu ders, Yale’in 316 yıllık tarihinin en kalabalık dersi olma unvanını taşıyor. Amfilere sığmayan öğrenciler için daha çok senfoni performansları için kullanılan Woolsey Hall tahsis edilmiş. Ders, coursera.org üzerinden halka açılmış.
Yanlış yönelimler etkili
Dersin öğretim görevlisi, psikoloji doçenti Laurie Santos, programda yer alan, önyargılar, para, mükemmel vücut gibi başlıkların mutlulukla ilgisini şöyle açıklıyor: “Daha fazla para, daha güzel bir ev ya da harika görünmenin bizi mutlu edeceğine dair önyargılarımız var. Fakat bunlara sahip olmak aslında bizi düşündüğümüz kadar mutlu etmiyor. Bu durumu, bizi gerçekten mutlu etmeyecek şeylere yönelmekle (miswanting) açıklayabiliriz. Mutsuzluklarımız büyük ölçüde bu yanlış yönelimlerle ilgili.” Santos’a göre mutlu olmanın sırrı, sosyalleşmek, egzersiz yapmak ve iyi bir uykuda saklı: “Sosyal ilişkiler kurmanın, iyi hissetmemiz üzerinde düşündüğümüzden çok daha büyük bir etkisi var. Spor, meditasyon ve uyku gibi pratikler de ruh halimizi çok olumlu etkileyen pratikler.” Santos, “Yeni alışkanlıklar geliştirmek ve bunları benimsemek gerçekten çok çalışmayı gerektiriyor. Bana kalırsa öğrenciler de en çok bu açıdan zorlanıyor” diyor.
“Sosyal medyayı sınırlı kullanın”
LaurIe Santos, hayatımızda her geçen gün daha fazla yer kaplayan sosyal medyanın mutluluk üzerindeki etkisini şöyle yorumluyor: “Araştırmalar sosyal medyanın daha az pozitif ruh hali ve daha az mutlu olmakla ilişkili olduğunu ortaya koyuyor. Bu yüzden ben de öğrencilerime sosyal medya kullanımlarını sınırlandırmalarını öneriyorum”.