Voltan ACAR "Gestalt Terapisini" Anlattı

Pamukkale Üniversitesi PDR günleri kapsamında PAÜ'ye gelen Türk PDR Derneği kurucu üyesi Prof. Dr. Nilüfer Voltan Acar, ‘Gestalt Terapi’ konulu bir söyleşide öğrencilerle buluştu...

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü'nün düzenlediği PDR günleri kapsamında PAÜ'ye gelen Türk PDR Derneği kurucu üyesi Prof. Dr. Nilüfer Voltan Acar, ‘Gestalt Terapi’ konulu bir söyleşide öğrencilerle buluştu.

Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Prof. Dr. Nilüfer Voltan Acar, Gestalt Terapi'nin anı yaşamaya dayalı bir yaklaşım olduğuna değinerek, bu terapide sık kullanılan kavramlara açıklık getirdi. Olgunluğun, Gestalt Terapi’de önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Acar, olgun insanı da ayakları yere basan ve doğru nefes almayı bilen, zor durumda kimlerden yardım isteyebileceğinin farkında olan insan olarak tanımladı. Terapide önemli bir diğer kavramın bitmemiş işler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nilüfer Voltan Acar, hayatta yaşanması gereken duyguları engellemenin veya daha sonraya ertelemenin geleceği etkileyeceğini, baskıcı toplumlarda yaşayan kişilerin hayatlarında, duygularını tam olarak ifade edemediğini söyledi. İhtiyaçlar Kuramı'nın da Gestalt Terapisi'nde önemli bir unsur olduğunu belirten Prof.Dr. Acar, "İnsanların temel ihtiyaçları birinci sıraya alırken, ihtiyaçlar giderildikten sonra bu sıralamada geriler ve bir başka ihtiyaç ilk sıraya yerleşir. Bu döngü kum saati gibi birbirini izler. İnsanın hayatında anı yaşamaya engel olan en büyük nedenlerden biri kaygı. En önemli kaygılar ise performans kaygısı ve sahne korkusu" dedi.

İHA

Kongre-Seminer Haberleri

“Denizcilik Psikolojisi Semineri” 6 Ekim’de yapılacak