Video Oyunları Ruh Sağlığını Tehdit Edebilir!

Tartışmalı bir araştırmaya göre fazla bilgisayar oyunu oynamak çocukları depresif yapıyormuş.

Singapur’da yapılan bir araştırma, bilgisayar oyunlarına çok zaman ayıran çocukların zihinsel sorunlar yaşadığı sonucuna varıyor. Ancak bağımsız uzmanlara göre araştırmanın ciddi eksikleri var.

Yaklaşık 3 bin çocuğun katıldığı, iki yıl süren araştırmada, okul çağındaki her 10 çocuktan birinin ‘bilgisayar oyunu bağımlısı’ olduğu belirlendi. Çalışmaya katılan araştırmacılardan, Iowa State University öğretim görevlisi Dr. Douglas Gentile, oyun bağımlısı çocukların depresyon, anksiyete ve sosyal fobi gibi ruhsal sorunlarla karşılaştığını söyledi.

Dr. Gentile, oyun bağımlılığından kurtulan çocuklarda bu şikayetlerin azaldığını veya ortadan kalktığını belirtti. “Oyunlara sadece bir oyun veya eğlence olarak yaklaşmamak lazım” diyen Gentile, “eğlence dediğimiz şey zihnimizi etkileyen bir meşguliyettir, etkilemediğinde zaten ona ‘sıkıcı’ diyoruz” dedi.

Ancak bazı bağımsız uzmanlara göre söz konusu araştırmada ciddi eksikler var. “Kendi araştırmalarım, çok oyun oynamanın illa “bağımlılık’ olarak kabul edilemeyeceğini gösterdi” diyen Nottingham Trent University Uluslararası Oyun Araştırma Birimi yöneticisi Mark Griffiths, öne sürülen bağımlılık rakamlarının da şüpheli olduğunu savundu.

Griffiths şöyle devam etti: “Eğer çocukların yüzde 9’u bilgisayar oyunu bağımlısı olsaydı, şimdiye kadar bütün büyük şehirlerde ‘bilgisayar oyunu bağımlılığı klinikleri kurulmuştu. Çok oyun oynayan çocukları hemen “bağımlı’ kabul etmek bilimsel açıdan sorunlu. Bana kalırsa bu son çalışma bağımlılığı değil önyargıları gösteriyor”.

Araştırma kapsamında çocukların yanıtlaması istenen sorulardan 10 tanesi, oyun oynama sıklığıyla ilgili. Ancak tartışma yaratan konu, bu 10 sorudan en az 5’ine olumlu yanıt veren çocukların araştırma ekibince ‘patolojik oyuncu’ olarak sınıflandırılması.

ntvmsnbc

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Araştırmalar Haberleri