Uğur İlyas CANBOLAT / HURRİYET
9 günlük bayram tatili başladı. Çalışanlar için bu tatil neler getirecek, neler götürecek. İşte cevabı.
Konuyla ilgili Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Dr. Alper Evrensel'e sorduk:
"Uzun bayram tatilinin çalışanlar üzerine etkisi iki farklı şekilde olabilir. Bunu belirleyen ise bayramın sene içindeki zamanıdır. Tatil, hâlihazırda olduğu gibi yaz mevsiminin hemen ardından gelirse çalışanlar üzerinde olumsuz etki oluşturabilir. Yıllık izin dönüşlerinde çalışanların işlere yeniden uyum sağlamaları güç olur. Yıllık iznin hemen sonrasında uzun bayram tatili ise uyumun bozulmasına ve motivasyonun dağılmasına sebep olabilir. Ancak, uzun bayram tatili, senenin ortalarına doğru, yani kış ayları içinde olur ise motivasyon arttırıcı bir etki sağlayacaktır. Yoğun çalışma temposundan yorğun düşen beden ve zihinlerin bir miktar nefeslenmesine vesile olacaktır. Öğrencilerin yarıyıl tatiline benzer bir etki oluşturacaktır. Aralık ayında yaşanacak olan kurban bayram tatilinin bu tarz bir etkiye yol açacağı kanısındayım. "
Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi Uzman Psikolog Çiğdem Demirsoy ise, insanın yaşamında karşılaştığı değişiklikler ve her yeni durumun bu duruma alışma için bir uyum süreci gerektirdiğini belirterek şöyle devam etti:
"Bu süreç bir miktar stres içerir. Bu değişiklik insanın istediği yönde tatil vb. gibi olumlu bir değişim olsa bile sonuçta alıştığının dışında yeni bir durumdur ve uyum sağlanana kadar insan organizmasında fiziksel ve psikolojik olarak bazı zorlanmalar yaşanır. Bu nedenledir ki özellikle de yoğun tempoda çalışan kişilerin, tatile çıkıp günlük yaşamın zorlanmalarından uzaklaşarak rahatlık durumuna geçtiklerinde bazı fiziksel şikayetler dile getirebildiklerini görürüz. Psikolojik açıdan ise yoğun, zorlayıcı bir tempodan rahatlığa geçiş tabi ki olumlu etki yaratır ve her insanın belli aralıklarla tatil yaparak eğlenmeye, dinlenmeye gereksinimi vardır. Ancak tatil çok uzun süreli olduğunda kişinin bu rahatlık durumuna alışması sonucunda yeniden eski yoğun temposuna geçmesi de bir o kadar zorlayıcı olacaktır. Bu zorlayıcı uyum sürecinde sıkıntı, mutsuzluk, zihinsel performansta azalma, sinirlilik gibi belirtiler görülebilir. Bu nedenle çalışan kişilerin yıllık tatil sürelerini kendi gücü ve performansını gözlemleyerek ihtiyacına göre bölümlere ayırarak kullanmaları yorgunluğun iş verimini düşürmesini önleyecek ve geriye dönüşte de uyum sürecinin kolay geçmesini sağlayacaktır."