NTV - Yaklaşık 500 hekim ve uyku teknisyeninin katılacağı kongrede, Amerika Birleşik Devletlerinden Prof. Dr. Sudhansu Chokroverty, Prof. Dr. Robert McCarley, Prof. Dr. İsmet Karacan, İtalya’dan Prof. Dr. Luigi Strambi, İsveç’ten Doç. Dr. Yüksel Peker konuşmacı olarak katılacak. Kongrede uyku ve uyku bozuklukları ile ilgili son gelişmeler ve teknikler tanıtılıp tartışılacak.
Önceki adı Türk Uyku Araştırmaları Derneği (TUAD) olan, son genel kurulda adı Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) olarak değiştirilen derneğin düzenlediği kongrede uyku tıbbına ilgi duyan hekimlere ve uyku çekimleri yapan teknisyenlere yönelik kurslar da yer alacak.
Dernek başkanlığını son genel kurulda Prof. Dr. Hakan Kaynak’tan devralan Sağlık Bakanlığı Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Uyku Merkezi Klinik şefi Doç. Dr. Sadık Ardıç yaptığı açıklamada ‘Hayatımızın üçte birini kapsayan uykunun 20. yüzyıla kadar yaşamın dinlenme ve inaktivasyon dönemi olduğuna inanılıyordu. Ancak ilk kez 1953’te Aserinski ve Kleitman’ın uykunun hızlı göz hareketleri (REM) dönemini keşfetmesiyle yaşamın aktif bir süreci olarak değerlendirilmeye başlandı.” dedi.
Doç. Ardıç şöyle devam etti: “Önce narkolepsinin, ardından uykuda solunum durmasının (apne) ve uykuda bacak hareketleri hastalığının ve son olarak da huzursuz bacak sendromunun tanımlanmasıyla uyku bozuklukları ve tedavileri giderek daha çok gündeme gelmeye başladı. Özellikle uyku apnesinin kalp ve damar hastalığı riskini artırdığının ve birçok uykuda ölüm vakasının bu hastalık sonucu oluştuğunun gösterilmesi uyku bozuklukları ve tedavisini özel bir uzmanlık alanı haline getirirdi.”
“Uyku tıptaki bilim dalları arasında son yıllarda en fazla gelişmenin olduğu alanlardan biridir. Kısa bir süre içinde dünyada ve ülkemizde de özel bir uzmanlık alanı ve tıp fakültelerinde bir anabilim dalı olmasına kesin gözüyle bakıyoruz. Bugün için uyku merkezleri en çok göğüs hastalıkları, nöroloji ve bazen de psikiyatri ve kulak-burun-boğaz kliniklerinde bulunuyor ve bu merkezlerdeki hekimlerimizden bazıları sadece uyku tıbbıyla uğraşıyor. Ülkemizde 100’ü aşkın uyku merkezi olduğu biliniyor. Bu merkezlerden 21 tanesine, akreditasyon komitemiz tarafından uygun koşullar sağlandığı saptanarak uluslararası standartta yeterlilik belgesi verilmiştir.”
“Artık her hekimimizin oldukça yaygın hastalıklar olan uyku apne sendromunu, huzursuz bacaklar sendromunu en azından bu hastalarla karşılaştığında tanıması zorunlu hale geldi. Hekimlerimize ve halkımıza uyku ve uyku bozukluklarını tanıtmak ve onları bu konuda eğitmek TUTD’nin birincil hedefidir. Türk Uyku Tıbbı Derneği buna ilişkin yoğun bir faaliyet içerisindedir. Halka yönelik uyku ve uyku hastalıklarını tanıtan toplantılar yapıyoruz. Dernek olarak hekimlere ve teknisyenlere yönelik uyku kursları düzenliyoruz.”
Doç. Dr. Ardıç, www.tutd.org.tr. web sayfası aracılığıyla hem hekimlere hem de halka uyku hakkında Türkiye ve dünyadaki önemli gelişmeleri aktardıklarını, uykuyla ilgili merak edilenler sorulara yanıt verdiklerini söyledi.