Uzmanlar Bebeklere Egzersiz Öneriyor!

Sadece iyi beslemek veya sıkı giydirmek değil, sağlıklı olabilmeleri için şimdi bebeklere egzersizde öneriyor uzmanlar. İşte bu konuda yapmanız gerekenler…

Düşünsenize bütün gün hareketsiz bir şekilde yatmak zorunda kalıyorsunuz, kimse yanınıza gelip de, "Şu kollarını, bacaklarını bir hareket ettirelim!" demiyor. Düşünmek bile istemeyeceğiniz bu durumu bebeklerin sıklıkla yaşayabileceği hiç aklınıza gelir miydi? Uzmanlar, bebeklikten itibaren çocuklara belirli aralıklarla egzersizler yaptırmanın çok önemli olduğunu belirtiyorlar. Bebeği rahatlatmasının yanı sıra hem vücut gelişimi için çok yararlı olan hem de çocuğun ileride güçlü kaslara sahip olmasını sağlayacak bu tür egzersizleri yaptırırken de bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bu dönemdeki egzersizin yararları saydıklarımızla da sınırlı değil. Diğer yararlarını ve bebeklikten itibaren çocuğunuza nasıl egzersiz yaptırabileceğinizi bilmek istiyorsanız, Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Dr.Abdurrahman Yıldırım'ın verdiği bilgi ve önerileri okumanızı tavsiye ederiz.

0-6 ay bebeklerin vücut kaslarını çalıştırmaya yarayan hareketler, onun daha hızlı hareket etmesine ve bu bölgelerin güçlenmesine yardımcı olur.

►Bebeğin avuç içinden ve bileğinden tutun, sağ kolunu sol tarafa, sol kolunu ise sağ tarafa çapraz olacak şekilde germe hareketi yaptırın.

►Bebeklerin boyun ve kol kaslarını çalıştırmak için paraşüt refleksi denilen hareketler yaptırabilirsiniz. Her kolu kendi tarafına yana ve yukarı doğru, sonra tam tersi istikamete açın.

►Bebekler için ilk 6 ay gelişim yönünden en önemli noktalar, ileride ayakta durma, oturma ve başını tutması için kalça eklemlerinin çalıştırılmasıdır. Bunun için bacaklarını karnına doğru bastırarak ve aşağı doğru çekerek gerdirin. Bu hareketi 5-10 kez tekrarlayın.

►Bacaklarının birini karnına diğer bacağını ise ileriye doğru uzatın. Bu hareket günde 4-5 kez tekrarlanabilir. Bebekler 6. aydan sonra destekli ya da desteksiz oturabilir. Ancak egzersiz yaptırılan bebeklerde bu durum biraz daha erken 5. ayda gerçekleşir. Genelde düzenli olarak egzersiz yaptırılan bebekler 6-7. ayda desteksiz olarak oturmaya başlar. Egzersizlerin annenin rahat ve sakin olduğu bir zamanda, hafif müzik eşliğinde yaptırılması idealdir.

2 aydan sonra

Bebeği sırt üstü yatırın; elleriyle başparmağınızı tutmasını sağlayın. Bu sırada kendi parmaklarınızı da onun bileklerini kavrayacak şekilde tutun. Önce sağ, sonra sol kolunu yavaş yavaş geriye yatırın, sonra yukarı kaldırın. Egzersize bu hareketlerle başlamak daha uygundur. Eğer kolların karşılıklı uyum içinde hareket etmesi sağlanmazsa biraz zorlayıcı olur. Bebeği yüzükoyun yatırın; başı size dönük ve başparmağınız avucunun içinde olacak şekilde bileklerinden kavrayın. Yavaş yavaş çok az olmak üzere kaldırın. Daha sonraki hareketlerde bebeğin kasları ve başı, kendi isteği ve hareketi doğrultusunda, yetişkin yardımıyla yapılabilir. Özellikle bebeklerin baş kontrolü 2-3. aydan sonra başlar. Bu egzersizlerinu ygulanması ile olası sinir sistemi gelişim geriliği de erken saptanabilir.

6-12 ay

6. aydan sonra bebeklerin eklemlerindeki esnekliğin azalmasıyla, bu bölgelerin güçlenmesi için yapılan zorlayıcı hareketlerden uzak durulması gerekir. Çünkü yanlış yapılan bir hareket sonucunda çocukların o bölgelerinde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu dönemde, 0-6 ay arası dönemde yapılan hareketlerin sayıları zamanla arttırılabilir. Gün içinde tekrarlanan hareketlerin sayısı 15'e kadar çıkarılabilir. 6 ve7. aydan sonra bebeklerin eklemlerindeki esneklik azaldığı için zorlayıcı hareketlerden kaçınılması gerekir.Örneğin; çocuk kollarından biraz zorlayarak tutulup kaldırılmaya çalışıldığında kol bölgesinden "tık" diyebir ses gelebilir. Bunun sonucunda o bölgede şiddetli ağrı meydana gelir ve kolunu hiç hareket ettiremez. Bu tablo, radius kemiğinin baş kısmının eklem yerinden çıkması demektir. Ancak ufak bir manevra ile uzman doktor tarafından yerine yerleştirilebilir. Böyle bir durumda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Başlangıç düzeyinde koltuk altlarından tutulmak şartı ile 6 ay sonrası başparmağınızı bebeğin avucunun içine koyun ve diğer parmaklarınızla bileğini kavrayın. Bebek öne arkaya ve sağa soladoğru sallanır. Bu hareket, bebeğe düzgün bir vücut yapısı sağlar.

1 yaş ve sonrası

Artık bebeğiniz 1 yaşına girdiğine göre, emekleme döneminde adım atmalara geçmiş demektir. Bundan sonraki birlikte geçireceğiniz zaman dilimlerine egzersiz saatlerini de ekleyerek keyifli vakit geçirebilirsiniz. Çocuklar 1 yaşından sonra yürümeye başladığı için egzersiz hareketleri onlar için çok önemlidir. Yine de bu dönemde belli kas gruplarını çalıştırmak için oyuncaklardan da yararlanılabilir.

Çocuğu sırt üstü yatırın, ayak bileklerinden tutun ve havada asılı kalana kadar yavaş yavaş yukarı doğru kaldırın. Kısa bir süre asılı kaldıktan sonra zemine yatırın, bu hareket 1'den fazla yapılabilir. Tüm bu hareketler yumuşak bir zemin üzerinde gerçekleştirilmelidir.

Çocuğu yüzükoyun yere yatırın, ellerinin üzerinde durabilecek şekilde diz bölgesinden veya baldırlarından tutarak kaldırın. Ellerinin üzerinde sabit dururken yürümeye teşvik edin. Bu hareketler kısa mesafeye oyuncaklar konularak da tekrarlanabilir.

4-5 yaş sonrası

Bu yaşlardan itibaren çocuğun spor yapmasını isteyen anne-babalar, onu 4-5 yaşında baleye; 5- 6 yaşından sonra ise yüzme veya daha farklı spor dallarına yönlendirebilir.

Banyodan ve uykudan önce gün içerisinde yaptırılan egzersiz hareketlerine 5-10 dakika zaman ayrılması çok önemlidir. Çünkü egzersiz 4-5 kez yapıldığında daha yararlı olur. Bebeği rahatlatmak için banyodan ve uykudan önce yaptırılan egzersizler, sağlıklı bir uykuya eşlik eder. Egzersizin yapıldığı zeminin, banyo havlusu ya da battaniye serilmiş düzgün bir alan olması gerekir. Yapılan hareketler sırasında bebek ya çıplak olmalı ya da üzerinde rahatsızlık vermeyecek hafif bir giysi (zıbın) bulunmalıdır. Ortam ısısının da iyi ayarlanması önem taşır. Sıcaklığın 22 ila 24 derece arası olması yeterlidir. Egzersiz programına bebeği yoran,vücudun tüm eklem ve kaslarını çalıştıran, ağır ve zor hareketlerle başlanmaması önem taşır. Yaklaşık iki hafta hafif hareketlerle başlanıp, yavaş yavaş kas ve eklemleri çalıştıran egzersizlerle devam edilir.

Dr. Abdurrahman Yıldırım: "Erken yürümeye yardımcı"

Anne-babaların bebeklerine yaptırdığı egzersizh areketleri, bebeğin hem bedensel hem de zihinsel gelişimini olumlu etkiler.Ayrıca egzersiz; bebeğin diğer yaşıtlarına oranla; oturma, kas gelişimi ve el becerilerinin de daha erken gelişmesini sağlar ve güçlendirir. Bebeklik döneminde yaptırılan hareketler, oturma ve yürüme arasındaki koordinasyonu da sağlar. Böylece bebeğin ayakta durmasına ve yaşıtlarına göre daha erken yürümesine de yardımcı olur.

Egzersiz neden önemli?

Bebeklik döneminden itibaren yapılan egzersizin vücuda pek çok yararı var.

Bunlar:
►Bedensel ve zihinsel gelişimi hızlandırır.
►Fiziksel gelişimine katkıda bulunur.
►Bebeğin eklem ve kaslarını geliştirir.
►Anne ile bebek arasındaki psikolojik gelişimi olumlu etkiler.
►Bebeğin cesaretlendirilmesi, sosyal gelişiminin ilerlemesine de yardımcı olur.
►Bebeğin kendine güveni ve becerilerini artırır.
►Bebeklik döneminde başlanan egzersizler kas gücü ve gelişimini sağladığı için, çocukluk çağında spora yöneliş ve sporu yaşam biçimi olarak benimseyen bireyler olarak yetişmesini sağlar.
►Spor yapan ya da egzersiz yapan çocukların okul döneminde kendine olan güvenleri ve okul başarıları artar.
►Çocukların vücut yapıları daha sağlam ve şekilli olur.
►Çocuklarda oturuş pozisyon bozukluğu olmaz.
►Kasları önceden güçlendiği için güçlü olan kaslar, eklemleri ve kemikleri destekler. Bu çocuklarda skolyoz vekifoz (omurga şekil bozuklukları) ya da eklem deformiteleri daha az görülür.

Bebeğim Ve Biz

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Aile Sağlığı Haberleri