Twitter’ın zihinsel sağlığa muhtemelen pek iyi gelmediğini biliyoruz. Ama bu platformun astronotların zihinsel sağlığını incelemek için kullanılabileceğini yeni öğrendik. Space.com’da yayımlanan bir habere göre bilimciler astronotların tweet’lerini inceleyerek, yörüngedeki tecrit ortamının astronotların yalnız hissetmesine sebep olup olmadığını belirlemeye çalışıyor.
Berlin Uluslararası Uzay Yolculuğu Kongresinde, British Columbia Üniversitesi araştırmacıları, 13 astronotun uzay görevleri öncesinde, sırasında ve sonrasında attığı tweetleri nasıl analiz ettiklerini anlattı. Araştırmacılar tweet’lerdeki olumlu ve olumsuz duyguları belirlemek ve arkadaş ya da ailelerden bahseden tweetleri inceleyerek astronotların direkt olarak ifade etmedikleri duyguları ortaya çıkarmak için çalıştı.
Uzayda olumlu duygular daha az ifade ediliyor
Araştırmanın yöneticisi Sara Ahmadian “Burada amaç astronotların attığı tweetlerin ardındaki düşünceleri ve bağlamı bulmak. İnsanlar duygularını gizlemeye çalışsa bile, kelimelerimiz bazen bizi ele veriyor.” şeklinde konuştu.
Genel olarak araştırmacılar astronotların uzaydayken daha az olumlu duygu ifade eden tweetler attığını ancak bu rakamın dünyaya dönünce arttığını belirledi.
Ahmadian bu araştırmanın, uzay yolculuğunun astronotlar üzerindeki duygusal ve zihinsel etkilerini daha iyi anlamamıza yardımcı olmasını ümit ediyor. Özellikle astronotlar daha uzak noktalara, daha uzun görevler için gönderildikçe, uzay yolculuğunun zihinsel etkileri daha belirgin şekilde karşımıza çıkabilir.
Kaynak:www.dunyahalleri.com