Uykuda Düşünceler ‘Kuluçkaya’ Yatırıyor

ABD’de yapılan bir araştırma, uykunun beynin sorunlara çözüm bulmasını kolaylaştırdığını ortaya çıkardı

MİLLİYET - CALIFORNIA Üniversitesi Psikiyatri Profesörü Sara Mednick ile ekibi tarafından yapılan ve İngiliz Telegraph gazetesinde yer alan araştırmaya göre insanlar, uyku sırasında düşüncelerini ‘kuluçkaya’ yatırıyor. Böylece kişi, uyuduğu zaman daha hızlı ve kapsamlı düşünebiliyor. Araştırma kapsamında 77 genç yetişkin deneğe, üçlü kelime grupları verilerek, bu üç kelimeyle bağlantılı bir dördüncü kelime bulmaları istendi. Günün sonuna doğru katılımcıların uyumasına izin verildi.

MANYETİK rezonans görüntüleme cihazıyla deneklerin uyku sırasında beyinleri ve uykunun hangi döneminde bulundukları görüntülendi. Daha sonra aynı ve yeni görevler verilerek analizler sürdürüldü. Uykusunda REM evresine giren kişilerin yaratıcılıklarının ve performanslarının yüzde 40 oranında arttığı ortaya çıktı. Beynin çözüm üretiminin en etkin olduğu süreç olarak gösterilen REM, uykunun rüya görülen evresi olarak tanımlanıyor. Prof. Mednick’e göre REM, beynin birbiriyle ilgisi olmayan konularda faydalı bağlantılar kurmasını sağlıyor.

Uyku öncesi TV izlemek hasta ediyor

GECE uyumadan önce televizyon izlemenin uyku kalitesini bozarak kronik sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısı yapıldı. ABD’deki Pennsylvania Üniversitesi araştırmacıları, yaklaşık 21 bin yetişkinin uyku öncesi alışkanlıklarını inceledi. Uyumadan önce yapılan aktiviteler içinde en popülerinin televizyon izlemek olduğu bulundu. Araştırmaya katılan kişilerin uyumadan önceki zamanlarının yaklaşık yüzde 50’sini televizyon karşısında geçirdikleri tespit edildi. Deneklerin büyük kısmının uyku saatlerini de televizyon programlarına göre ayarladığı belirlendi.

Araştırmacılar, televizyonun, spor yapmak gibi aktivitelerin yerini almasıyla insanların daha az hareket ettiğini ve bunun da uyku kalitesini düşürdüğünü söyledi. Yetersiz uykunun obezite, kalp hastalıkları ve depresyon gibi birçok hastalığa yol açabileceği uyarısı yapıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Araştırmalar Haberleri