"Usta Çırak" İlişkisi Evliliğe Yansımalı

Uzmanlar, mesleki konularda geçerli olan “usta-çırak” modelinin evliliklerde de hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyor.

"EV HALİ PSİKOLOJİSİ"

ADoku Kültür Anaokulu Yönetim Kurulu Başkanı ve Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Klinik Şefi Doç. Dr. Haluk Özbay, mesleki konularda geçerli olan “usta-çırak” modelinin evliliklerde de hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Özbay, Doku Kültür Anaokulu’nda gerçekleştirdiği “Ev Hali Psikolojisi” etkinliğinde, kadın ve erkeğin, evin içinde “gelin-damat”, “karı-koca”, “anne-baba” gibi birden fazla role sahip olduğuna dikkat çekti. Yetişkinlerin, kadın ve erkek arasındaki psikolojik farkları tam anlamıyla bilmediğini dile getiren Özbay, bu durumun “evin içindeki roller”de de karmaşa yarattığını vurguladı. Özbay şunları söyledi:

FARKLILIKLARI BİLMELİYİZ

“Yetişkinler, evin içindeki kadın-erkek ilişkisinde ne yazık ki kadın ve erkek arasındaki farklılığı gerçek anlamda bilmiyor. Sadece kadın ve erkek arasındaki biyolojik farklılıkları biliyoruz. Bir de nasıl olmuşsa, ‘içimden öyle geldi’ ya da ‘içimden gelmedi’ gibi kavramlar öğrenmişiz. Bu da sorumlulukları üzerimize almamıza engel oluyor. Eğer Ankara’dan İstanbul’a gitmek istiyorsanız beş saat yol gideceksiniz. ‘E ben o kadar yol gitmeyeyim ama yine de İstanbul’da olayım’, bu olmaz.

Usta-çırak ilişkisini her alanda kabul ederiz ama evlilikte bu aşamaları maalesef göremiyoruz. Oysa bunun olması bizim yararımızadır. Evliliğe başladığında usta, çırağa neyi ne zaman yapacağını söyler. Ustanın kim olacağına gelince toplumsal yapı bunu düzenler.

 Örneğin her iki taraf için de kayınvalidenin ya da kayınpederin ustalık yapacağını bilmemiz lazım. Bu yerine gelmiyorsa ya da gelemiyorsa profesyonel bir rehbere ihtiyaç var. Çünkü bu dengeyi kurmamız lazım. Arada çatışmalar olmuyor mu, oluyor.

 Aslında orada çatışma denilen şey gelişmenin aşamalarıdır. Başka türlü gelişilemez. Okulda öğrencilerin sınava girip not almalarını doğal karşılıyoruz. Uygun notu alamayan geçemez biliyoruz. Bu aslında toplumun tüm kesimleri için geçerli. Memur için de, işçi için de? O nedenle evin içinde karı-koca, anne-baba, gelin-damat da geçerli not almakla yükümlüdür.”

Hürriyet

Yaşam Haberleri

Şizofreni Hastalığına Yakalanan Ünlüler
Radyo Trafik'e Yeni Transfer
Evlerde Beslenen Kuşlar Alerjik Reaksiyona Neden Olabilir
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemiden 2021 için dersler çıkarılmalı”