'Üs saldırısı terör eylemi değil'

FBI, Teksas'taki saldırının terör eylemi olmadığını açıkladı

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI, 13 kişiyi öldürmekle suçlanan bir binbaşının "bir terör komplosunun parçası olmadığını" açıkladı. FBI, Binbaşı Nidal Hasan'ın Aralık 2008'de başka bir soruşturma sırasında dikkatlerini çektiğini, ancak şüphe uyandırmadığını da bildirdi.

Buna göre Binbaşı Hasan'ın o dönemde soruşturulan bir kişiyle teması olması, orduda yaptığı psikiyatri uzmanlığı ve akademik çalışmaları çerçevesinde doğal sayıldı. Bazı haberlere göre bu kişi, Yemenli radikal bir dinadamı idi. Ancak FBI bu haberleri doğrulamadı.

Perşembe günü Teksas'taki Fort Hood üssünde meydana gelen olayda 13 kişi ölmüş, 29 kişi de yaralanmıştı. Saldırı sırasında polisin vurduğu Binbaşı Hasan yoğun bakıma alınmıştı; şimdi bilincinin açıldığı belirtiliyor.

ABD doğumlu bir Müslüman olan binbaşının bir avukat istediği ve askeri mahkemede yargılanacağı açıklandı.

SALDIRININ NEDENİ

Olay sonrasında ilk soruşturmasını tamamlayan FBI'a göre zanlının herhangi bir ortağı yoktu. Adı verilmeyen bir kişi ile Aralık 2008'de başlayan ve bu yıl da devam eden temaslarının ise sosyal amaçlı olduğu, ayrıca dini konularda fikir danıştığı belirtildi.

Binbaşı Hasan'ın bu kişiyle 10-20 kez temas kurduğu, ancak hiçbirinde kışkırtıcı ya da tehditkar bir dil kullanılmadığı için soruşturma açılmadığı kaydedildi. Soruşturmada saldırı sebebinin belirlenemediği ve birkaç olasılık üzerinde durulduğu bildiriliyor.

Olaydan hemen sonra çıkan haberlerde 39 yaşındaki Binbaşı Hasan'ın Afganistan'a gönderileceği haberini alınca kendisini kaybettiği öne sürülmüştü.

BBC

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı