Uçak Fobisi Nefesle Geçer mi?

"Uçuş sırasında nefesinizi kontrol etmeyin, herhangi bir yöntem kullanmayın" diyen Nefes Uzmanı ve Yazar Nevşah Fidan Karamehmet, disfonksiyonel nefes alışkanlıklarının uçak yolculukları sırasında tetiklenebileceğini veya artabileceğini söylüyor.

Uçakla seyahat etmek, en hızlı, en kolay ve en keyifli ulaşım yöntemlerinden biri. Ancak uçak fobisi yaşayan kişiler için aynı şeyleri söylemek imkansız. Uçuş fobisi yolculuk sırasında ve hatta öncesinde terlemeye, artmış kalp atım hızına, bulantıya, baş dönmesine ve hatta panik atağa sebep olabiliyor ve kişinin yanlış nefes alışkanlıklarıyla bu durum daha da tetikleniyor. Birçok kişi uçak fobisi olanlara "derin nefes al" önerisinden bulunsa da Nefes Uzmanı ve Yazar Nevşah Fidan Karamehmet bunun yanlış olduğunun altını çiziyor.

"Nefes farklı, solunum farklı bir şeydir. Nefes daha psikolojik bir olgudur. Bir kişinin solunumu gayet yolunda giderken psikolojik olarak insanlar kendilerini iyi hissetmediklerinde bir nefes açlığı olmaya başlar" diyen Nefes Uzmanı ve Yazar Nevşah Fidan Karamehmet, "Eğer kişi uçakta kendini psikolojik olarak iyi hissetmiyorsa ve tetiklenen bir disfonksiyonel nefes alışkanlığı varsa, 'sıkıldım, bunaldım' diyerek çok derin nefes almaya başlıyor. Bu derin nefesle birlikte hipokapniye giriyorlar ve solunum alkalozuna girdikleri için sürekli negatif hissedip kısır döngüden çıkamıyor" diyerek uçuş sırasında derin nefes almamak gerektiğini belirtiyor.

Ne yapılmalı?

Nefes darlığını ortadan kaldırmak isteyen kişilerin kendi kendilerine telkinle, "Ben iyiyim. Şu anda zaten iyi nefes alıyorum, daha derin nefes almama gerek yok. Solunumumun kendiliğinden olmasına izin veriyorum" gibi zihinsel telkinler yapması, derin derin nefesler almaması gerektiğini belirten Nefes Uzmanı ve Yazar Nevşah Fidan Karamehmet, "Derin nefesle iş bayılmaya kadar gidebilir, el ayakların buz kesmesi, anlık baygınlık hisleri, tansiyon düşmeleri görülebilir" diyor.

"Genel olarak, disfonksiyonel nefes alışkanlıkları stres, yorgunluk, spor yapma, yeme, uyuma gibi farklı durumlardan tetiklenir. Uçuş bunlardan biridir. Disfonksiyonel nefes alışkanlıkları uçak yoluculuğu sırasında tetiklenebilir veya artabilir" diyen Nefes Uzmanı ve Yazar Nevşah Fidan Karamehmet, "İşlevsel olmayan solunum alışkanlıkları, bilinçsizce fizyolojik olarak tetiklenir. Bunun analiz edilmesi gerekir. Kişiler bunu kendi başlarına değiştiremezler, bir nefes uzmanı ile çalışmaları gerekir" diyor.

"Artık uzun uçuşlardan sonra bile yorgunluk hissetmiyorum"

Dünyada ve Türkiye’de yüzlerce insana “nefes koçluğu” alanında rol-modellik ve eğitmenlik yapan Nefes Uzmanı ve Yazar Nevşah Fidan Karamehmet kendi deneyimini de şöyle anlatıyor: "Yirmili yaşlarımda uçuşların sonrasında yorgunluk hissediyordum. Nefesim bu şekilde fonksiyonel değilken, özellikle sık seyahat ettiğimde çok yorgun oluyordum, ertesi gün bir iş yapmam mümkün olmuyordu. Amerika'ya gidip hemen ertesi gün 50 kişinin karşısında eğitim vermek benim için çok zordu. Önceden gider, 1-2 gün kendime gelirdim ama şu anda gidiyorum, ertesi gün eğitim yapıyorum ve yorgunluktan etkilenmiyorum. Eğer bir kişinin disfonksiyonel bir nefes alışkanlığı varsa bu bilinçsiz şekilde oluştuğu için bu durumdan kendisinin bile haberi yoktur. Bu, kendiliğinden tetiklenir, belki baş ağrısı yapar, belki strese sokar, belki panik yaşatır. Kişi nefesine ne yaptığının farkında bile değildir. Bu yüzden bir nefes koçuyla çalışmak çok önemli. Bir nefes koçunun analizi ile kişilerin neyi yanlış yaptığı tespit edilebilir. 



NEVŞAH FİDAN KARAMEHMET KİMDİR?

Uluslararası Nefes Koçluğu Federasyonu Kurucu Başkanı, ABD Nefes Bilimleri Enstitüsü Üyesi, Nefes Uzmanı ve Yazar.

Fiilen Türkiye'ye transformasyonel nefesi getiren ilk kişi, “nefes eğitmenliği” sisteminin kurucusu ve dünya çapındaki üç-dört ehil eğitmeninden biridir. ABD, İngiltere ve Türkiye’de verdiği, tamamen kendi müfredatı olan ve dünya çapında yankı yaratan “Mucize Kursu”nda, “doğal nefes almanın önemini” anlatmakta, katılımcıları kurban rolü oynamayı bırakıp yaşamlarının kontrolünü ellerine almaya, hayatlarının değişmesini sadece beklemek yerine, harekete geçip bir şeyler yapmaya teşvik etmektedir. Nefes koçlarının hocası Nevşah Fidan Karamehmet çalışmalarında transformasyonel nefes, holistik nefes, nefes terapisi, yeniden doğuş, kuantum fiziği, yaşam koçluğu ve meditasyon tekniklerinden esinlenmektedir. 11 yıldır NFS Yaşam Okulu'nun kurucu başkanlığını yapmaktadır. Nefes Koçluğu, ICF tarafından akredite edilmiş Profesyonel Eğitim Programı'dır. Karamehmet, dünya çapında binlerce nefes koçunu eğitmiştir ve bunların büyük çoğunluğu sertifikalıdır.

Dokuz adet çok satan kitaba ve birçok ödüle sahiptir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

THY Uçak Fobisini Yenme Programı Açtı

Yaşam Haberleri