Tuz Tüketimi MS Hastalığını Tetikliyor Mu?

Bilimsel bir araştırmaya göre aldığımız tuz oranı, MS gibi bağışıklık sistemi hastalıklarını tetikleyebiliyor.

Bilimsel bir araştırmaya göre aldığımız tuz oranı, MS gibi bağışıklık sistemi hastalıklarını tetikleyebiliyor.

Buna göre tuz, bağışıklık sistemimizin işleyişini bozuyor ve vücudumuzu virüs saldırılarına açık hale getiriyor.

Uzmanlar, birkaç ekipten birden gelen bu bulguları "çok ilginç ve akla yatkın" diye nitelese de, MS hastalığına çare olabilecek bir ipucu vermediğini de vurguluyorlar.

Vücudun enfeksiyonlara karşı savunma sisteminde bazen ciddi bozukluklar meydana gelebiliyor ve sistem vücuda saldırmaya başlıyor.

Bu da Tip 1 Şeker Hastalığı, Eklem İltihabı Ya Da MS Gibi Otoimmün Hastalıklarına Neden Olabiliyor.

Bu tür hastalıklara yakalanma riski ırsi sebeplerle artabiliyor, ancak çevresel faktörlerin de büyük etkisi var.
MS hastalığının nedenleriyle ilgili temel teorilerden biri bunun viral bir enfeksiyon olduğu. Ancak sigara içmek ve D vitamini eksikliği gibi etkenler de riski artırıyor.
Nature dergisinde yayınlanan araştırmayı yürüten ekipler, ilk kez aldığımız tuz oranının da bu faktörlerden biri olabileceğini kanıtladıkları görüşünde.

Genetik Faktörler

Brigham and Women's Hastanesi ile MIT ve Harvard Broad Enstitüsü'nden bir grup araştırmacı, bağışıklık sisteminin, otoimmün hastalıklara yol açtığı düşünülen bir parçasını inceledi.

Araştırmada Th17 Hücrelerinin Nasıl Üretildiğine Bakıldı.

Üretimdeki karmaşık kimyasal süreçlerin analizi sonucunda, kritik önem taşıyan bir gen tespit edildi. Bu, bilim adamlarının daha önce de rastladıkları bir gendi.

Brigham and Women's Hastanesi'nden Dr Vijay Kuchroo "Normalde bu genin görevi, bağırsaklarda tuz emilimini artırmaktır." diyor.

Ancak bilim adamları deneylerde tuz oranını artırdıklarında, bu geni içeren hücrelerin Th17 hücrelerine dönüştüğünü gördü.

Fazla Tuzla Beslenen Farelerin De MS Benzeri Hastalıklara Yakalanma Olasılığının Arttığı Belirlendi

Tuz-hücre ilişkisini araştıran bir diğer ekip de Yale Üniversitesi'nden.
Yale'den Profesör David Hafler BBC'ye yaptığı açıklamada "MS hastası farelerin fazla tuz alanlarında hastalık daha ileri aşamada" diyor.
Prof Hafler "Tuz oranının bu kadar büyük bir etkisi olduğunu görmek bizi de şaşırttı" diye konuşuyor.

Tavsiye İçin Henüz Erken

Bu konudaki araştırmaların henüz ilk aşamalarında olduğunu vurgulayan uzmanlar, bulguların yorumu konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Şimdi tuz-otoimmün hastalıklar ilişkisine ışık tutmak için, fazla tuzun neden olduğu bir başka hastalıkla, yüksek tansiyonla ilgili araştırmalar da yapılıyor.

Broad Enstitüsü'nden Dr Aviv Regev "Şu anda yapabileceğimiz tek şey, mevcut bulguları kamuoyuna açıklamak. Şu aşamada herhangi bir tavsiye veremeyiz. Bilimsel bulgunun tedaviye yansıması daima zaman alır." diyor.

Ancak Profesör Hafler Tuzu Azaltmanın Bir Zararı Olmadığını Da Vurguluyor.

Bu araştırmalar konusunda BBC'nin bilgisine başvurduğu Cambridge Üniversitesi'nden Prof Alastair Compston bulguların "akla yatkın, beklenmedik ve çok ilginç" olduğunu söyledi.

Compston "Her türlü iyi bilimsel araştırma gibi bu da daha önce kimsenin düşünmediği yeni bir fikri ortaya atıyor." dedi.

Tuzun bu tür hastalıklarda sigara içmek ve güneş ışığı gibi bir etken olabileceğini belirten Compston "Ancak bu aşamada tuzu azaltmanın MS'e çare olacağını söyleyemeyiz. Zaten bu hastalığa sahip biri, az tuzlu diyete başlasa bile iş işten geçmiş olacak." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Araştırmalar Haberleri