Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Ökten, üniversite bünyesinde Türkiye’nin ilk kemik iliği ve kordon kanı bankası ile kök hücre enstitüsü kurulduğunu, böylece sadece kan hastalıklarında değil, aynı zamanda diğer rahatsızlıklarda da kök hücre nakli üzerinde çalışma yürütüleceğini bildirdi.
KKTC’de devam eden 5. Ulusal Hemaferez Kongresinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kemik iliği ve kök hücre ile ilgili çalışmalar konusunda bilgi veren Ökten, DPT’den alınan 6.5 milyon TL’lik destekle kemik iliği ve kordon kanı bankası kurulduğunu söyledi.
Burada akrabadan verici bulamayan ve nakil bekleyen hastalar için gönüllü vericilerin verilerinin toplanacağını anlatan Ökten, "Bu merkezimiz bir kaç ay içinde verileri toplamaya başlayacak. Teknik alt yapımız hazır. Bulabildiğimiz kaynaklar dahilinde veri toplamaya çalışacağız. Bunun için kampanya da gerekiyor" dedi.
Kök hücre enstitüsü ile ilgili de açıklamalarda bulunan Ökten, bunun Türkiye’de bir ilk olduğunu bildirdi. Ökten, "Enstitüde, sadece kan hastalıkları değil, aynı zamanda nöroloji, kardiyoloji ve göz hastalıkları gibi alanlarda kök hücre nakli için çalışmalar yapılacak" diye konuştu.
Fakültede omurilik felçlileri için kök hücre nakli çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Ökten, şimdiye kadar 6 aydan daha kısa süre önce felç geçiren 10 hastaya kök hücre nakli uygulandığını, ilk sonuçların son derece olumlu olduğunu açıkladı.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Önder Arslan da kemik iliği bankasıyla geniş bir verici havuzu oluşturulacağını, böylece akraba dışından da kemik iliği nakillerinin mümkün hale geleceğini bildirdi.
Arslan, yurt dışından kemik iliği getirilmesi için dışarıya binlerce dolar gittiğini, bu tür merkezler sayesinde ülke kaynaklarının dışarıya gitmesinin önleneceğini de sözlerine ekledi.
İha