Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (Türk PDR Derneği) üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir süredir üzerinde çalıştığı ve rehber öğretmenlerin çalışma şartları ve görevlerinde değişiklik ön gören düzenlemelerine tepki gösterdi. Konak'ta eski Sümerbank binası önünde bir araya gelen 50 dernek üyesi basın açıklaması yaptı. Eğitim-İş ve Eğitim-Sen'in yanı sıra Ege Üniversitesi akademisyen ve öğrencilerinin destek verdiği grup, 'PDR tek yürek' ve 'Psikolojik danışmanlar mesleğine sahip çıkıyor' yazılı pankart açtı. 'Gözetleyen değil gözlem yapan psikolojik danışman', 'Psikolojik danışma içermeyen bir yönetmeliğe itirazımız var', 'Boş dersleri biz, bizim yerimizi kim dolduracak?' yazılı dövizler taşıyan grup adına açıklamayı Dernek Başkanı Ferhat Yılmaz okudu. Psikolojik danışmanın hayatın her alanında sağlığı korumaya ve devam ettirmeye yardımcı olduğunu belirten Yılmaz, "Okul bireylerin yaşamının büyük bir parçasıdır. Bu anlamda psikolojik danışma ve rehberlik profesyonelinin okullardaki görevi özel ve vazgeçilmezdir. Her nasıl ki herhangi bir branştaki öğretmenin görevini bir başka branştaki öğretmenin yapması kabul edilemez ise psikolojik danışmanı da herhangi bir branş öğretmeni gibi, psikolojik danışmanlık kimliğinden sıyırarak çalıştıramayız" dedi.
"PDR İŞLEVSİZLEŞTİRİLİYOR"
Yönetmelikte yapılacak değişikliğin belirli uzmanlıklar gerektiren psikolojik danışmanlık ve rehberlik (PDR) alanının işlevsizleştireceğini ileri süren Yılmaz, "Okullarda cinsel istismar, şiddet, intihar, ruhsal sorunlar gibi birçok vakanın ortaya çıkarılması ve çözülmesinde başrol oynayan bu uzmanların bir memur, idareci ya da öğretmen şeklinde görev yapmaları okullardaki kriz durumlarını ve sorunları daha da arttıracak, çözümsüz hale getirecektir. Rehber öğretmen idari işlerin verilmesi,nöbet tutturulması, boş ders, etüt vb. işlerin yaptırılması bu alanın işlev ve amaçlarına uymamaktadır ve bunlar psikolojik danışman ile öğrencinin arasına giren engellerdir" diye konuştu.
"TASLAKTA PSİKOLOJİK DANIŞMA KAVRAMI YOK"
Psikolojik danışma kavramının yönetmelik taslağında yer almadığını ileri süren Yılmaz, şunları söyledi:
"Biz Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde rehber öğretmen olarak anılmaktayız, oysa ki bizlerin unvanı okul psikolojik danışmanı olmalıdır. Çünkü biz öğrencilere diğer öğretmenler gibi not sistemine dayalı akademik bir eğitim vermiyoruz. Bizler öğrencilerin ruhsal sağlıklarını korumalarına yardım eden, ailevi, arkadaş ve okul sıkıntılarında onları dinleyen, anlayan ve çözüm yolları bulmaları için onları destekleyen, psikolojik danışma yapan meslek elemanlarıyız. Çalışma alanımız öğretmenlerden bu yüzden farklıdır. Biz öğrenciler için okullardayız. Öğrenciler bize teneffüs zamanında ulaşıyor. Bu anlamda teneffüs aralarında nöbet tutmak rehber öğretmenin görevleri arasında değildir. Nöbet tutmak öğrenciye ne yapıp yapmayacağını söylemek ve otorite olmak anlamına gelmektedir. Böyle bir danışmana öğrenci nasıl olacak da kendini açacak, dinlemesini isteyecek. Nöbet tutan öğretmen bulunabilir ancak öğrenciyi koşulsuz kabul ederek, empatik anlayışla dinleyen psikolojik danışmanları bu şekilde alanı dışındaki işlere yöneltmenin zararını yine öğrencilerimiz çekecek" dedi.
Haftalık mesai saatinin 40'a yükseltileceğine dikkat çeken Yılmaz, birçok okulun 08.30-15.30 saatleri arasında eğitim verirken psikolojik danışmanların 08.00-17.00 saatleri arasında çalıştırılmasına anlam veremedikleri, okulda öğrenci yokken psikolojik danışmanın okulda bulunmasının anlamsız olduğunu söyledi.
Timur TARLIĞ/İZMİR, (DHA)-