Türk PDR-DER Alan Dışı Atamaları Protesto Etti

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği üyeleri "alan dışı atamalarına karşı" Milli Eğitim Bakanlığı önü nde protesto eylemi düzenledi.

Aktüel Psikoloji & Ajanslar


Derneğin çağrısı üzerine Türkiye'nin dört bir yanında alan dışı atamalar protesto edildi. Tepkilerin ana merkezinde, Mesleğin ehil olmayan kişiler tarafından yanlış uygulamalarla yıpratılması ve 2011'de mezun olacak olan yaklaşık 2 bin PDR mezunun işsiz kalma olasılığı yatıyor. Bir çok uzman bu uygulamanın kalıcı sorunlara neden olabileceğini savunuyor.

Bakanlık Önünde Protesto 

Bakanlık önünde toplanan dernek üyeleri, ellerinde "Çakma Rehber Öğretmen İstemiyorum", "PDR Bir Emek, Alan Dışı Ne demek?" pankartları taşıyarak, "Kararlıyız, Haklıyız, Kazanacağız", "Alan Dışı Atama İstemiyoruz" sloganları attı.

Daha sonra grup adına basın açıklaması yapan Tuncay Ergene, rehber öğretmen kadrosunun diğer öğretmen kadroları ile karşılaştırılmaması gerektiğini savunarak, yönetmelik gereği rehber öğretmen kadrosunda bulunan öğretmenlerin öğrencilere, velilere ve topluma psikolojik danışma hizmeti sunduğunu ifade etti.

Ergene, Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanı mezunlarının, dört yıl süren eğitimin ardından psikolojik danışman olarak mezun olup okullarda "Rehber Öğretmen" kadrolarına başvurma hakkı elde ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Haziran 2011 tarihinde yapacağı atamalarda, yaklaşık 1300 rehber öğretmen istihdam edeceğini ilan etmiştir. Ancak, ara dönemde açılan bu kadrolara atanacak yeterli sayıda rehberlik ve psikolojik danışmanlık lisans programı mezunu bulunmayacağı açıktır. Bundan dolayı, bu kadrolar felsefe ve sosyoloji mezunlarıyla doldurulacaktır. Haziran ayı sonunda, yaklaşık 2 bin rehberlik ve psikolojik danışmanlık lisans programı öğrencisi mezun olacaktır.

Haziran başında yapılacak atamada, alan dışı mezunlarla bu kadroların doldurulması, bu atamadan yaklaşık bir ay sonra mezun olacak 2000 rehberlik ve psikolojik danışmanlık lisans programı mezununun işini elinden almak demektir. Bu alan dışı atama uygulamasının mantıksal ve bilimsel hiçbir temeli yoktur. MEB'nin, rehberlik ve psikolojik danışma ve lisans programı mezunlarının atanması gereken rehber öğretmen kadrolarına, alan dışı atama yapma uygulamasına en kısa zamanda son verilmesini istiyoruz."

Alan Dışı Atamalara Bir Protestoda Samsun'dan

Samsun'da Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) bölümünde okuyan ve mezun olanlar Milli Eğitim Bakanlığı'nın rehber öğretmen atamalarında alan dışı atamalar yapılacağının duyurulmasına tepki gösterdi.

Samsun'da Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) bölümünde okuyan ve mezun olanlar Milli Eğitim Bakanlığı'nın rehber öğretmen atamalarında alan dışı atamalar yapılacağının duyurulmasına tepki gösterdi.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde Atatürk Anıtı önünde toplanan PDR öğrencileri ile Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Derneği Samsun Şubesi, Eğitim-Sen, Eğitim Birsen, Eğitim-İş, Türk Eğitim-Sen Samsun Şubesi temsilcileri bir araya geldi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2011 yılı atamalarında rehber öğretmen açığını kapatmak için felsefe grubu bölümlerden mezun olan kişilerin de atanmasının yapılacağının duyurulmasına, "Alan Dışı Atamalara Hayır" sloganıyla eylem yaptı.
Ellerinde pankartlarla toplanan öğrenci ve mezunlar alan dışı atamaların yanlışlığa dikkat çekerek, olumsuz sonuçların doğuracağına dikkat çektiler. Açıklama yapan Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Samsun Şube Başkanı Kurtman Ersanlı, Haziran 2011 yılında yapılacak atamalarda yeni mezun olacak 2 bin rehberlik ve psikolojik danışmanlık lisans programı mezunlarını işinden edeceğini söyledi. Ersanlı, "Bin 300 civarındaki kadro alanında yetişmiş uzman personel yerine hiçbir mesleki yeterliliği olmayan kişilerle doldurulacağından hem devlet kadroları israf edilmiş olacak hem de bu kişilerin hizmet sunduğu kitle mağdur edilmiş olacaktır" dedi.

Daha sonra mezunlar cübbe ve keplerini çıkararak uygulamayı protesto etti.

Samsun'da Pdr Mezunları Alan Dışı Atamalara Tepki Gösterdi başlıklı ve Samsun'da Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) bölümünde okuyan ve mezun olanlar Milli Eğitim Bakanlığı'nın rehber öğretmen atamalarında alan dışı atamalar yapılacağının duyurulmasına tepki gösterdi. özetli haberi okudunuz.

Elazığ Türk PDR-DER: Uygulama Çağ dışı

Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği Elazığ Şubesi tarafından Öğretmen Evi Önünde yapılan eylem ile Alan dışı atamalar protesto edildi.

Grup adına Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği Elazığ Şubesi Sekreteri Suat Kılıçarslan yaptığı basın açıklamasında alan dışı yapılan atamalara tepki göstererek, yanlış uygulamaların yürütüldüğünü söyledi.

Psikolojik danışmanlık hakkında da bilgiler veren Kılıçarslan, Alan dışı atanacaklara hizmet içi kursu verileceğini ifade etti.

Yapılan uygulamanın çağ dışı olduğunu vurgulayan Kılıçarslan, derhal bu uygulamanın son bulmasını istedi.

Bir Tepkide Çanakkale'den

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı öğrenci ve öğretim elemanları, Milli Eğitim Bakanlığının, rehber öğretmen kadrolarına felsefe grubu öğretmenleri atama kararına tepki gösterdi.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan öğrenci ve öğretim elemanları adına açıklama yapan Fırat Erkılıç, MEB'in, bugüne kadar okullara "rehber öğretmen" olarak atadığı kadronun, üniversitelerde tek bir akademik eğitim karşılığının bulunduğunu belirterek, bunun da eğitim fakültelerinin psikolojik danışma ve rehberlik lisans programları olduğunu söyledi.

Fen edebiyat fakültelerinin felsefe ve sosyoloji gibi bölümlerinden mezun olanların, uzmanlık gerektiren bir alana ve göreve atanmasının bu hizmetlerden yararlanan öğrencilerin etkili ve nitelikli hizmet almasını engellediğini savunan Erkılıç, bunun aynı zamanda öğrencilerin psikolojik, sosyal ve akademik gelişimlerine zarar verebilecek uygulamaların önünü açtığını bildirdi.

Bu durumun temelde bireyin, geniş anlamda ise toplumun ruh sağlığı üzerinde geri dönülmez yaralar açabileceğine dikkati çeken Erkılıç, Bakanlığın, "rehber öğretmen" kadrolarına alan dışı atamalar yapmaya yönelik yanlış uygulamadan vazgeçmesi gerektiğini kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığının, rehber öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere pek çok üniversitede psikolojik danışmanlık ve rehberlik lisans programını yürüttüğünü belirten Erkılıç, şöyle dedi:

"Psikolojik danışmanlık ve rehberlik anabilim dalı öğretim elemanları kendi üzerine düşen akademik sorumluluğu özveri ile yerine getirmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı bu tür alan dışı atamalarda genellikle öğretmen ihtiyacına vurgu yapmaktadır.

Bir veteriner hekimin Sağlık Bakanlığı tarafından tıp doktoru olarak görevlendirilmesi ne kadar akıl dışı ise bu alana da felsefe grubu mezunlarının Bakanlık tarafından atanması da ihtiyaçla açıklanamayacak düzeyde akla aykırı, keyfi ve anlaşılmaz bir uygulamadır. "

Öğretim elemanları ve öğrenciler, bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

Dokuz Eylül PDR Öğrencileride Alandaydı

Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencileri, kendi bölüm mezunlarından boş kalan 'Rehber öğretmen' kadrolarına, felsefe ve sosyoloji mezunlarının atanmasını protesto etti. Haksızlığa uğradıklarını söyleyen öğrenciler, 'Çakma öğretmen istemiyoruz', 'Felsefe yapma, psikolojimi bozma', 'Haksızlığa one minute' sloganları attı.

Onlarca öğrenci, İzmir Konak'ta SGK binası önünde toplandı. Düdükler öttürüp, sloganlar atan gençler, 'temsili' diplomalarını çöpe atıp, sembolik oturma eylemi yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2011 atama döneminde rehber öğretmen kadrosuna felsefe grubu öğretmenlerini de atayacağını duyurması, Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) programı öğrencilerini, akademisyenleri ve meslek örgütünü sokağa döktü.

Kadrolar alan dışı mezunlarla doldurulacak

Öğrenciler adına konuşan Ege Üniversitesi 4'üncü sınıf öğrencisi Onur Olgun, 1 Haziran'da yapılacak atamalarda yaklaşık 1300 rehber öğretmen istihdam edileceğini, bu ara dönemde açılan bu kadrolara yeterli sayıda alan mezunu bulunamayacağını ve kadroların felsefe ve sosyoloji mezunlarıyla doldurulacağını öne sürdü. Haziran ayı sonunda yaklaşık 2 bin rehberlik ve psikoljik danışmanlık lisans programı öğrencisinin mezun olacağına dikkat çeken Olgun, "1 Haziran'da yapılacak atamalarla alan dışı mezunlarla bu kadroların doldurulması, bu atamalardan yaklaşık bir ay sonra mezun olacak 2 bin alan mezunun işini elinden almak demektir. Kadrolar, uzmanlar yerine hiçbir mesleki yeterlililği olmayan kişilerle doldurulacağından hem devlet kadroları israf edilmiş olacak hem de bu kişilerin hizmet sunduğu kitle mağdur edilecek. Alan dışı atala yapılması durdurulsun" diye konuştu.

Gençlerin eylemine destek veren Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği İzmir Şubesi Başkanı Tolga Aran da alan dışı atama yapılmasına karşı çıktı. Aran, PDR eğitiminin 4 yıllık zorlu bir süreç olduğunu belirterek, "Bu oldukça karmaşık ve kapsamlı bilgi ve beceriler 'sözde' kısa süreli hizmetiçi eğitim programlarıyla alan dışından mezun kişilere kazandırılamaz. Bu uygulamanın, alan dışı mezunlara devlet kurumlarında istihdam olanağı yaratmak dışında herhangi bir amacı bulunmuyor. Bu uygulamaya karşıyız" dedi.

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı