Tüp Bebek Tedavisinde Stresin Etkisi

Gebelik sürecinde anne adaylarını önemli ölçüde etkileyen stres faktörleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Bülent Tıraş; özellikle tüp bebek tedavisinde stresin etkileri hakkında anne adaylarına önemli önerilerde bulundu.

Tüp bebek tedavisi, doğal yolla gebelik sağlamayan, kısırlık sorunu olan çiftlere uygulanan yardımcı bir üreme yöntemidir. Tüp bebek tedavisi, en başarılı yardımcı üreme yöntemi olsa da tedavi şansı yüzde yüz değildir. Başarıyı etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Stres, bu faktörler arasında en önemlisidir. Stres ve üreme hormonları beyinde oldukça yakın konumda bulunmaktadır. Bu sebeple de stres hormonunun artması, üreme hormonları da olumsuz etkileyebilir.

Tüp bebek tedavisinde başarı şansını düşüren en önemli faktör stres, vücudun birçok sistemini etkileyebilir.

Stres gebe kalmayı ve tüp bebekte başarıyı etkiler mi?

Sağlıklı bir tüp bebek tedavi süreci geçirmek ve gebelik şansını olumsuz etkilememek, stresten uzak durmayı gerektirmektedir. Stresin kontrol altına alınması oldukça önemlidir. Elbette ki yorucu ve ruhsal anlamda yıpratıcı bir dönem olabilen tüp bebek tedavisinde stresten uzak durmak tam anlamıyla mümkün olmasa da, stresin tedaviyi olumsuz etkilemesi engellenmelidir. Aksi halde stres sebebiyle kadın ilaçlarını almayı unutabilir, panik atak ya da depresyon söz konusu olabilir. Heyecan ve hafif stres oldukça doğal olsa da şiddetli stres bu aşamada oldukça zararlıdır.

Tüp bebek tedavisine başvurmak isteyen çiftler, tedaviye başlamadan önce tüp bebek hakkında yeterli bilgiyi almalıdır. Bu sayede stresin oluşmamasına yardımcı olunacaktır. Örnek olarak çiftin kullanılan ilaçlar, tedavi aşamaları ve diğer konularda bilgisi yoksa, stres artacaktır.

Stresi azaltmak için neler yapılabilir?

  • Çiftin tüp bebek tedavi süreci boyunca birbiri ile doğru iletişimde olması oldukça önemlidir.
  • Yoga ve meditasyon gibi yöntemlerle stres faktörü azaltılabilir.
  • Akupunktur yöntemi denenebilir.
  • Şiddetli bir stres söz konusu ise bireysel ya da çift olarak profesyonel bir yardım almaktan çekinilmemelidir.
  • Kafein ve nikotinden uzak durulmalıdır.
  • Tedavi süreci ile ilgili soruları mutlaka doktora sormalısınız. Bu sayede kafanızı kurcalayan faktörlerin strese dönüşmesini engellemiş olursunuz.
  • Tedavi süresince ailelerden yakın dostlardan destek alınmalıdır.
  • Zihinsel olarak tedaviye hazır hissedilmelidir.

Tüp bebek tedavi yöntemi, maddi ve manevi olarak çiftleri yorabilir. Fiziksel olarak hiçbir zorluğu olmayan bu yardımcı üreme yöntemi, bazı çiftlerin tek umudu olduğu için elbette ki stres yaşanabilmektedir. Sonuçları düşünmeden, tedavi süresince çift elinden geleni yapmalı ve stresten uzak kalarak pozitif düşünceye odaklanmalıdır.

Kaynak: http://www.bulenttiras.com/tup-bebek-tedavisinde-stresin-etkisi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kadın Sağlık Haberleri