Truman Sanrısı Nedir?

ABD’de yapılan araştırmalar, adını “Truman Show” isimli filmden alan bir psikolojik “sanrı” hastalığının hızla yaygınlaştığını gösterdi

Buna göre, 1998 yılında hayatının tamamının bir filme konu olduğunu öğrenen bir karakterin üzerine çekilen filmdeki hikayenin benzeri vakalar, artık doktorları şaşırtmıyor. Kanada’nın McGill Üniversitesi’nden psikiyatr Joel Gold ve kardeşi Ian, hayatlarında gerçekle kurguyu ayıramayarak başrolde kendilerinin oynadığı bir film karakteri olduğunu sanan insanları mercek altına aldı.

Paranoyanın Yeni bir Formu Gibi 

Henüz tıbbi bir “hastalık” olarak nitelendirilemeyen fakat paranoyanın yeni bir formu kabul edilen “Truman Sanrısı” vakalarında internet çağı ve reality programların etkili olduğu kabul ediliyor. 2000’lerin başında başlayan reality şovların çoğalmasıyla başgösteren vakalar, artık daha ciddi bir boyuta evrildi. Gold’un hastalarından birinin, ABD’de İkiz Kuleler’e yapılan 11 Eylül saldırısını kendisinin yıldızı olduğu bir reality program sanarak New York’a gelip kuleleri kontrol etme girişimi veya gerçekte setinde çalıştığı bir reality programında başrolün kendisi olduğunu sanan bir başka hasta, Truman vakalarına örnek teşkil ediyor. Gold, Truman rahatasızlığının büyük ölçüde çevresel faktörlere dayandığını öngörüyor.

MOBESSE araçları da tetikleyebilir! 

Etrafımızda ne kadar çok kamera var, farkettiniz mi? Yol kenarında, trafik ışıklarında, otoyol gişelerinde, cep telefonunda, fotoğraf makinesinde, bilgisayarda, girdiğimiz çoğu banka ve işyerlerinde karşılaştığımız kameralar neredeyse hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Karşılaştığımız her birine el sallamaya kalksak elimizin yorulacağı günümüzde, kameralı hayata yenileri de eklenmeye devam ediyor. Şehirde denetimi sağlamaya çalışan bu kadar geniş bir izleme ağının olması "Truman Sanrıyı" tetikleyebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikoloji Haberleri