Batman ve Osmaniye'de birer gün arayla yaşanan aileler arası şiddet olayları akıllara yeniden 'Bize ne oluyor?' sorusunu getirdi. İkisi de 'top kavgası' gibi basit bir meseleden kaynaklanan olaylarda, 4 kişi hayatını kaybetti, 64 kişi de yaralandı.
Fatih Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Ali Murat Yel, insanların çeşitli etkenlerle şiddet eğilimi içine girdiğini, bu durumun toplumda strese yol açtığını belirtti.
Kırsaldan kentlere yaşanan göçle ortaya çıkan uyumsuzluk, ekonomik sıkıntılar ve artan ihtiyaçlar şiddet olaylarına zemin hazırlıyor. Geçtiğimiz hafta Batman'da meydana gelen olayda, sokakta top oynayan çocukların kavgasına aileler karışmış, iki aileden 3 kişi ölmüş, 50 kişi de yaralanmıştı. Ayrıca sokakta hızını alamayan taraflar yaralıların götürüldüğü hastanede de birbirine saldırmış, hastanenin camlarını kırmışlardı. Ardından benzer bir olay da Osmaniye'de yaşanmış, piknik yapan iki aile, 'kaçan top' yüzünden kavga etmiş ve kavgada silahlar konuşmuştu. Olayda 1 kişi hayatını kaybederken, 2'si ağır 14 kişi de yaralanmıştı.Isparta'da da önceki gün üzüm asması dalının bahçe duvarından sarkmasından dolayı meydana gelen kavgada Halil Delta (27) ile babası Ömer Delta (65) komşuları tarafından pompalı tüfekle öldürüldü. Yaşanan olaylar tehlikeyi gözler önüne serdi. Ülkemizde hızlı bir kentleşmenin söz konusu olduğunu ifade eden Psikiyatrist Dr. Hasan Sezeroğlu, kırsal kesimin geniş mekanlarına alışan insanların, yaşama alanı daha kısıtlı kentlere alışmakta güçlük çektiğini söyledi. Bunun bir uyumsuzluk sürecini başlattığını belirten Sezeroğlu'na göre, yaşanan ekonomik sıkıntılar ve aynı anda ihtiyaçların artması gergin ortamlar doğuruyor. Bu durumdan nasıl kurtulacağını bilemeyen insanlar ani patlamalar yaşıyor. Toplumda bir kaos ortamı oluşuyor. İnsanlar en ufak meseleleri bahane ederek sorun çıkarıyorlar. Şiddet olaylarının artmasında yayın organlarının da rolü olduğunu ifade eden Sezeroğlu, toplumda tüketim endüstrisi bozukluğu olduğunu söylüyor. Ali Murat Yel, Güneydoğu'da uzun yıllardır hakim olan terörün de insanları şiddete yöneltebileceğini ifade etti.
Zaman