Binlerce insan, Türkiye'nin dört bir yanında açılan termal masaj yatakları tanıtım merkezlerine şifa bulmak için akın ediyor. Masaj yataklarının hiçbir şekilde bilimsel değeri olmadığını belirten uzmanlar, hastaların geçici rahatlığa aldandığını ve yataklara 56 bin lira ödediğini kaydediyor. Yüksek tansiyon, ileri bel ve boyun fıtıkları, ağır kalp ve dolaşım rahatsızlığı gibi hastalıkları olanların kesinlikle bu tarz yerlere gitmemesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar önemli uyarılarda buluyor. Masaj yataklarının kontrolsüz olduğuna değinen sektördeki bazı firmalar denetimsizlikten yakınıyor.
İçerisinde yeşim taşı bulunan yatakların hem masaj yapıp hem de her türlü hastalığı iyileştirdiğine inanan vatandaşlar, yağan yağmura ve kara aldırış etmeden sabahın 6'sında şifa aramak için bu merkezlere koşuyor. Daha çok yaşlıların ilgi gösterdiği merkezlere 40 dakikalık masaj ücretsiz veriliyor. Gaziantep'teki Ceregem Masaj Yatakları Tanıtım Merkezi'ne hiç aksatmadan 3 yıl boyunca geldiğini söyleyen Mahmut Dağdelen (67), boyun damarlarındaki kireçlenme nedeniyle tedavi umudu aradığını ifade etti. Geçmiş zamanlara göre hastalığının 3'te 2'nin iyileştiğini vurgulayan Dağdelen, yatak almayı çok istediğini kaydetti. 65 yaşındaki Burhan Yılmaz ise kalp rahatsızlığı ve bel fıtığı rahatsızlığı bulunan eşi için başka bir firmadan yatak aldığını ancak memnun kalmadığı için yeni bir merkezde 3 aydır masaj seanslarına katıldığını söyledi.
Zirve Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Abdullah Ağar, masaj yataklarının Uzakdoğu'dan çok ucuz fiyatlara ithal edildiğini ve Türkiye'de yüksek fiyatlara satıldığını belirtti.
Masaj yataklarının bilimsel dayanağı olmadığını dile getiren Ağar, aslında hastalara umut tacirliği yapılarak, insanların kandırıldığını ifade etti. Ağar, "Masaj yataklarında bulunan taşlarla ve verilen sıcaklıkla vücudun kan dolaşımı arttırılıyor. Verilen sıcakla hastalar bir müddet rahatlıyor ancak hastalar tamamen iyileştiklerini sanıyorlar ve gidip bu yataklardan alıyorlar. Oysaki alınan masaj yatakları belli bir süre geçtikten sonra evin bir köşesine atılıyor." şeklinde konuştu.
İnsanların boyların ve kilolarının kişiden kişiye farlılık gösterdiğini dile getiren Hasan Kalyoncu Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Deniz Kocamaz, masaj yataklarının insanlara tek bir imkân sunduğunu, bunun da bazı sıkıntılar oluşturabileceğine dikkat çekti. Kocamaz, "Uzun boylu birinin omurgası üzerine yapılan bir masaj, kısa boyla birinde bu tam omurga üzerine denk gelmeyebiliyor. Bu durumda yaralanmalara ve daha ileri derecede sonuçlara sebep olunabiliyor." açıklamalarında bulundu. Masajın fizik tedavide küçük bir bölüm olduğunu, asıl tedavinin egzersiz aletleriyle yapılması gerektiğini açıklayan Kocamaz şunları kaydetti: "Kan dolaşımını arttırma dışında her hangi bir etkisi yoktur. Bununda en azından bir fizyoterapist eşliğinde yapılması gerekiyor. Yanlış noktalara herhangi bir uyarı durumunda ağrı tetikleme riskine karşılık biz bunu gözü kapalı öneremiyoruz."
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Beşir Türkmen ise bazı hastalıklarda masaj yataklarının kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirterek, şu önemli uyarıyı yaptı: "Kanser, yüksek tansiyon, ateşli hastalıklar ve enfeksiyon hastalıkları, bel kaymaları, ileri bel ve boyun fıtıkları, ileri kireçlenmeler, damar tıkanıklıkları ve iltihapları, deri hastalıkları, ağır kalp ve dolaşım hastalıkları, felçler, spastik çocuklar, eklem içi kanamaları, kemik erimesi ve kırıklar, iltihaplı romatizma, tümörler ve gebelikte bu yataklar kesinlikle kullanılmamalıdır."
"BAZI MASAJ YATAKLARI SAĞLIĞA YARAR YERİNE ZARAR GETİRİYOR"
Denetimlerin daha da artması gerektiğine dikkat çeken Ceregem Masaj Yatakları Satış Sorumlusu Cihan Dündar, denetimlerin daha fazla olması gerektiğini vurguladı. Piyasada çok fazla yatak şirketinin olduğuna değinen Dündar, "Bazı yataklar sağlığa yarar yerine zarar getiriyor. Bu yataklar ülkeye elektronik alet olarak girdiği için devlet tarafından çok fazla incelenmiyor. Diğer ülkelerde bu yataklar medikal ürün olarak giriyor. Türkiye'de de medikal girebilmesi için şartlar çok ağır, her şubede bir doktorun olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Masaj yataklarının insanları tedavi etmek amacıyla uygulanan bir yöntem olmadığını belirten Migun Masaj Yatakları Türkiye Sorumlusu Erkan Kılınç da yatakların insanların hareket mekanizmasını çalıştırıp bunun sonucu insanlarda bedensel olumlu sonuçlar elde edilebileceğini söyledi. Masaj yataklarının Güney Kore'den 100 dolara getirildiği iddialarını kabul etmeyen Kılınç, "O iddiaları ortaya atan kimseler, bana 500 dolara 10 bin tane yatak bulsunlar hepsini alacağım. Öyle bir şey ihtimal dâhilinde bile değil. Oyuncak mı bunlar? Dalga mı geçiyorlar?" şeklinde konuştu.
Thermegem Masaj Yatakları şirketinin ortağı Mustafa Okkar ise Sağlık Bakanlığı ile herhangi bir ilişkilerinin olmadığını, standartlara uygun C belgeleri olduğunu kaydetti. Okkar, "Masaj yataklarının deneme aşamaları ücretsiz olduğunu için insanlar tarafından oldukça ilgi var. İnsanlar fayda görüyorlar. Bu süreç içerisinde de isteyen de satın alabiliyor." ifadelerini kullandı.
(CİHAN)