Terlemek Ne Kadar Sağlıklı?

Sıcak havalarda en çok terlemekten şikayet ederiz. Ancak terleme normal oranda gerçekleşirse insan sağlığı için son derece faydalı ve vücut için oldukça yararlı.

Sıcak havalarda en çok terlemekten şikayet ederiz. Ancak terleme normal oranda gerçekleşirse insan sağlığı için son derece faydalı ve vücut için oldukça yararlı.
Vücut bu yolla kendisi için zararlı olan maddeleri atarak derinin kurumamasını ve vücut ısısının düzenlenmesini sağlar. Bu nedenle terleme bizim için hem çok doğal hem de çok gerekli bir olaydır.

Terlemenin Zararları

Sıcak günlerde terden sırılsıklam olmuş kişiler, kendilerini çok halsiz hissederler. Buna şaşırmamak gerekir. Çünkü terleme yoluyla zararlı maddelerle birlikte sıvı, kalori ve mineral gibi yararlı maddeler de kaybolur. Bu yüzden sıcak günlerde dışarı atılan bu maddeler başka yollarla vücuda kazandırılmalıdır. Vücudun nem dengesini korumak için günde yaklaşık 2 litre sıvı alınmalıdır. Mineral ve elektrolit kaybı için eczanelerde satılan vitamin ve mineral içerikli içecekler alınmalıdır. Maden suyu vücudun ihtiyacı olan bütün mineralleri içermediğinden çok fazla tüketilmemelidir.

Neden Terleriz?

Vücudun terden çok etkilenen bölgeleri ter bezlerinin çok yoğun olduğu eller, koltuk altları ve ayaklardır. Vücudunuzda bulunan ter bezlerinin sayısı toplam 2 ila 5 milyon arasıdır. Bu ter bezlerinin sadece 25 bin tanesi koltuk altımızda bulunuyor. Bu üç bölgede meydana gelen aşırı terlemenin nedenleri hemen hemen aynıdır. Ancak çocukluktan gelen bazı bozukluklar ya da düzensizlikler de olabilir. Bu düzensizlikler normal şartlar altında kişi 25 yaşına geldiğinde geçer. Aşırı terlemenin diğer nedenleri ise aşırı fiziksel aktivite, vücut ısısındaki artışlar ve heyecanlanmadır. Terlemeyi etkileyen diğer faktörler de psikolojik rahatsızlıklardır.

Terlemeyi Önlemek İçin...

- Terlemeyi önlemek için satılan kozmetikleri kullanırken dikkatli olmak gerekiyor. Uzmanlar özellikle koltuk altına uygulanan ürünlerin ter bezlerinin ağzının kapanmasına neden olarak iltihaplanmalara yol açabilceklerini belirtiyor.
- Mecbur kalmadıkça güneşe çıkmayın.
- Su ihtiyacınızı karşılayın.
- Sık aralıklarla fazla soğuk olmayan duş alın.
- Açık renkli ve pamuklu giysiler giyin.

Genel-Sağlık Haberleri

Türkiye'de Sigara Kullanan Kadın Sayısı Artıyor
Ölen bir insanın beyin aktivitelerini ilk kez görüntüledi
TPD de Çağrıya Katıldı: Tedirgin Olma Aşı Ol!
Karantina Çocukların Uzağı Görmesini Olumsuz Etkiledi
Google'dan cilt hastalıklarını tespit eden yapay zeka