"Gerçekten iyi misin, sesin pek iyi gelmiyor da" gibi endişe dolu telefon görüşmeleri çok yakında tarihin tozlu sayfalarına gömülecek. Dünyanın önde gelen üniversitelerinden MIT'de görev yapan bir grup bilim adamı, modern çağın hastalığı olarak tanımlanan depresyonun belirtilerini kişilerin konuşmalarından teşhis edecek bir yazılım üzerinde çalışıyor.
Araştırma grubu, konuşan kişinin kafa karışıklığı, endişe ve moral durumunu belirlemek için konuşmadaki ince ipuçlarını analiz eden algoritmalar geliştiriyor. Konuşma tanıma yazılımlarının büyük çoğunluğu kelime ve deyimlere odaklanırken, yeni yazılım kişinin ses tonunu, sesinin yüksekliğini, sustuğu sürenin uzunluğunu ve sıklığını baz alarak kişinin konuşmasını analiz ediyor ve ruhsal durumunu açığa çıkarıyor.
Araştırmacılar yeni yazılımın sözcüklerin değil konuşmaların kalıbını çıkardığına dikkat çekiyor ve genellikle depresyona neden olan kronik rahatsızlıklara sahip hastaları yönetmek için yararlı bir araç olabileceğini söylüyorlar.
Henüz geliştirilme aşamasında olan yazılımın test süreci de oldukça ilginç. Araştırmacılar, daha önce gerçekleştirilen anketlerle depresyonda oldukları belirlenen hastaların sağlık personeliyle yaptıkları telefon görüşmelerini kaydettiler. Sonrasında, yazılımın bu hastaları doğru bir şekilde tespit edip edemediği incelendi. İlk sonuçların 2010 yılında açıklanacağı ancak elde edilen sonuçların oldukça heyecan verici olduğu belirtiliyor.
Psikiyatrist Carl Marci, yeni teknolojinin bir hastanın uzun vadeli sürecinin görüntülenmesine yardımcı olacağını söylüyor: "Bir psikiyatrist olarak hastaları genelde haftada bir ya da ayda bir kez görürüm. Hastalar bu arada kendi hayatlarını yaşıyorlar ve onların doğal konuşmalarını ele geçirecek bir veri akışı için gerekli erişime sahip olsaydım, tedaviye verdikleri yanıtları görüntüleyebilirdim."
Akşam