Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi
Canlı, hareketli, eğlenceli, sıradışı üslubuyla ve bilgi dolu makaleleriyle okuyanların beğenisini kazanan pe.Dr. ilkeli yayın politikasından taviz vermeyen doyurucu içeriği ile her geçen gün takipçi yelpazesini zenginleştirerek büyüyor... "Aklına Esince Çıkan Tek Dergi…" Sloganıyla zamanın kısıtlayıcı hegemonyasına haps olmayan yayın politikasıyla kısa bir süre içinde geniş bir okuyucu ve takipçi kitlesine oluşan dergi sıradışı ama sempatik yapısıyla dikkat çekiyor. Derginin göze çarpan ilk farklılığı, "bilgiyi hakikat zemininde ve sempatik" kılarak okuyuculara sunmasıdır. Konuyla ilgili Aktüel Psikoloji'ye yazılı bir açıklama yapan Dergi'nin Genel İçerik Editörü Abdullah YALNIZ pe. Dr. Dergisi ile ilgili merak edilenler hakkında şunları söyledi:
Dergicilik zor bir girişimdir. Zor olduğu kadar cesaret eder. Cesaretli olmak için zamanı verimli kullanmalısınız. Maliyeti ile ilgili risk almak zorundasınız. İlk adımı atarken genelde yalnız olabiliyorsunuz. Çevrenizdekiler çoğu zaman size inanamayabiliyor. Çünkü dergicilikte risk maskeli değil çoğu zaman herkesin görebileceği yerde ve aşikardır. Ancak inanmak başarının ilk koşuludur denir ya! işte inanarak, cesaretimizi toplayarak ve inancımıza güvenerek pe. Dr. Dergisi'ni çıkarttık. Yorucu bir süreçti. Mizanbajdan içeriğe kadar özenli ve düzenli bir performansla işe koyulduk. Dergiyi sempatik kılmak için ayrı bir zaman harcadık. Tasarımları özenle seçtik. Baskı kalitesi standartların seviyesinde tutuldu. Yorulduk. Ancak emeğimize değdi.
Derginin Yayın Serüveni
pe.Dr. dergisi, öncelikle Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) öğrencilerine hitap eden fakat psikolojiyle organik bağı bulunan herkesin yararlanabileceği dopdolu bir içerikle okuyucularının karşısına çıkıyor. Şu ana kadar 40’tan fazla eğitim fakültesine ulaşan ve dört bin tiraja ulaşan yayın organı, kampus vatandaşları arasında hızla yayılıyor. Bugünlerde dağıtımı devam eden pe.Dr.’nin son sayısında; psikoloji alanındaki uzmanların yarasına tuz basılıyor. Alan dışı atamalar meselesi ele alınıyor.
Herkes Kendi İşini Yapsa?!
Canlı, hareketli, eğlenceli üslubuyla ve bilgi dolu makaleleriyle okuyanların beğenisini kazanan pe.Dr. ilkeli bir yayın politikası izleyerek yolculuğuna devam ediyor. “Psikolojik Hizmetler Uzmanlık İşidir!” kapak spotuyla içerik hakkında sinyal veren dergi: İşletmeci, uyanık, girişken fakat psikolojiyle ilgili eğitim almamış bazı kişilerin eline laptop alarak, üç beş power point sunu hazırlayarak “insan uzmanı” kesilmesine ve insanların psikolojisini düzelttikleri iddiasıyla ortalıkta dolaşmasına isyan ediyor.
Ayrıca dergide, Eğitim Fakülteleri özelindeki soru ve sorunlara da değinerek, yıllardan beridir her bölümden her bölüme alan dışı atama yapılmasına dikkat çekiliyor. Geçmiş yıllarda ziraat fakültesi mezunlarının sınıf öğretmeni olmasıyla; günümüzde PDR, Bilgisayar Öğretmenliği ve Okul Öncesi Öğretmenliği’ne yapılan alan dışından öğretmen atamalarının paralelliğini vurgulayarak, bu uygulamaların neden yanlış olduğu açıklanıyor. Alan dışı atamaların kesinlikle bir hata olduğu 10 farklı açıdan ele alınarak ispatlanıyor ve rapor niteliğindeki bu çalışmanın MEB’e ulaştırılması amaçlanıyor. Özellikle de halen 900 PDR’cinin açıkta kalmasına neden olan “Haziran 2011’deki alan dışı atamalara” gönderme yapılarak, “biz PDR’ciler, spor olsun diye veya hobi niyetine bu bölümü okumadık” deniliyor!
pe.Dr.’yi Okuyup Da Beğenmeyenler, İade Edebiliyor
Psikolojiyi halkla kucaklaştırmayı ve kamusal alanda psikoloji uzmanlarının daha fazla yer almasını amaçlayan pe.Dr., çeşitli ulusal gazete ve dergilerde de adından söz ettiriyor. Yöneticiler, pe.Dr.’yi okuyup da beğenmeyenler olursa, dakikalarım boşa gitti diyenler varsa; özür dileyerek dergiyi geri alacaklarını belirtiyorlar. Gençlere hitap eden dergiyi, kronojik anlamda değil ama “yaşlı zihinlerin” okumaması rica ediliyor.
İçerikten Kesitler…
Derginin rengârenk ve canlı tasarımı, baskı ve kâğıt kalitesi de teknik altyapısının sağlamlığını ispatlıyor. İçerikteki bazı metinlerin başlıkları şöyle: Yargılama, Algıla! (Şefiye Atagan- Mevlana Üni), Danışma Süreci İki Tarafı Da Geliştirir (Şefika Demir-Dokuz Eylül Üni), Bir Taşla Birçok Kuş Vurabiliriz (Ayşegül Çavuş-Atatürk Üni), Rehberlik Servisi Okul İçinde Bir Köprüdür! (A. Merve Bakır&Melek Köseer-Osmangazi Üni), PDR’ye istemeden Gelmiştim Ama… (Hatice Aygün-Uludağ Üni) ve Uykusuz Dergisi karikatüristlerinden R.Çağan Yegül’ün çizimleri… Onlarca üniversiteden arkadaşlarımızın katılımıyla oluşan bu dergi, ülkemiz üniversite öğrencilerinin bir nevi örneklemi olarak sayılabilir. Kampüsteki arkadaşlarımızı anlamak ve tanımak için demo niteliğinde bir çalışma…
Aklına Esince Çıkan Tek Dergi…
pe.Dr. dergisi, kampüslerdeki duruma/isteğe göre ve sınav haftalarına denk gelmeyecek şekilde çıkıyor. Abonelik yapmıyor. İçindekiler bölümü yok. Eski sayılarına ulaşılamıyor. “Aldınız aldınız” diyor okurlarına... “Son kullanma tarihi geçmez” yazıyor kapağına… Bu yönleriyle sempatik ve aykırı bir çizgi izliyor.
Bu anlamda şunu hemen belirtelim ki; bahar yarıyılının, yani 2. Dönemin hemen başında çıkacak olan yeni pe.Dr. için; şimdiden materyal toplanıyor. PDR mensupları ve mezunlarının ya da psikoloji uzmanlarının yazılarını en geç 1 Ocak’a kadar dergipdr@gmail.com’a göndermesi bekleniyor. “Dergin için yazacağın ve başka hiçbir yerde yayınlanmamış olan mesleki yazılarını, özgün çalışmalarını, kampüste veya kampüs dışında yaptığın özgün çalışmalarını/röportajlarını, espritüel uğraşılarını, mevcut kalıplara sığmayan ilginç metinlerini mail adresime fırlat!” şeklinde bir çağrı yapıyor pe.Dr.
Yazı Göndermek İçin Gerekli Şartlar
pe.Dr.’nin sanal ofisi olan www.dergipdr.com’da yazı göndermek için gerekli şartlar yazıyor. Dergi, şöyle sesleniyor okurlarına:
“Yazılarını gönderirken şu noktalara dikkat etmen için yalvarıyor, aristokrat bir dergi olmadığımı ve sayfalarımın sana sonuna kadar açık olduğunu hatırlatmak istiyorum.
1) Yarım sayfa yazacaksan 300 kelimeyi, tam sayfa yazacaksan 500 kelimeyi geçme.
2) Metinleri kaleme alırken donuk, soluk, sönük ve ihtiyarca değil; genç bir üslup kullan.
3) Derginin sanal âlemdeki ve gerçek dünyadaki faaliyetleri hakkında bilgi al ve bu büyük
halkaya sen de katıl.
4) “Ben yazamam herhalde?!” diye endişeye kapılma sakın. ‘Yata yata geçmeyi’
düşünmüyorsan, monotonluğu sevmiyorsan ve mesleki anlamda kendini yetiştirmek
istiyorsan, bir şeyler karalayabilirsin. Yazabilirsin, hatta yazmalısın. En azından
deneyebilirsin.
5) “Yazarım ama konu bulmakta zorlanıyorum” diyorsan yine kurtuluşun yok. Sanal
ofislerime uğrayıp, oradaki konu önerilerinden birini seçebilirsin. (Sanal ofislerim:
www.facebook.com/dergipdr, www.dergipdr.com)
6) Bulunduğun kampüsteki temsilci arkadaşıma yardımcı olabilir, sınıfının temsilcisi
olabilirsin.
Dergiyi Temin Etmek İçin
Dergi pe.Dr.’yi temin etmek, bilgi almak, yazı göndermek ve her türlü konuda iletişime geçmek için dergipdr@gmail.com’a mail atabilir, www.facebook.com/dergipdr sayfamızı beğenebilirsiniz. İlginiz için şimdiden teşekkürler…