Sürekli bacaklarınızı mı sallıyorsunuz?

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nebahat Taşdemir, huzursuz bacak sendromunun kronik böbrek yetersizliğinin habercisi olduğunu bildirdi.

Taşdemir, yaptığı açıklamada, huzursuz bacak sendromunun, uykuda gelişen periyodik bacak hareketleri olduğunu ve bacaklarda uykuyla ve dinlenmeyle artan, rahatsızlık hissi uyandıran bir hastalık olduğunu söyledi.

Bu hastalığa yakalanmış kişilerin, rahatsızlık nedeniyle uyuyamadıkları, oturamadıkları ve sürekli dolaşma isteği duyduklarını ifade eden Taşdemir, şöyle dedi:

''Huzursuz bacak sendromu daha çok akşam ve geceleri görülür. Bacakta rahatsızlık, huzursuzluk, karıncalanma hissi vardır. Bunu ifade eden insanlar 'iyi gece bekçisi olabilirdim' derler. Çünkü o huzursuzluğu hissetmemek için yatakta uzun süre yatamazlar, sürekli gezerler. Bu rahatsızlık genetik geçişlidir. Demir yetersizliği anemisinde çok görülür. Antidepresan tedavisinde kullanılan ilaçlar da huzursuz bacak sendromuna yol açabilir. Huzursuz bacak sendromu kronik böbrek yetersizliğinin habercisidir. Bu hastalarda huzursuz bacak çok sık görülür.''

KADINLARDA DAHA FAZLA

Taşdemir, hastalığın kadınlarda daha fazla görüldüğünü belirterek, parkinson tedavisinde kullanılan ilaçlara çok iyi yanıt verdiğini kaydetti.

Hastalığın başka bir hastalığı tetiklemediğini, ancak hastanın gecesini gündüze çevirdiğini anlatan Taşdemir, hasta uykusuz kaldığı için yaşam kalitesinin düştüğünü ve iş gücü kaybına neden olduğunu vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel-sağlık Haberleri