Okulların yarıyıl tatiline girmesi ile sünnet sayısında bir artış olacağını ancak bu vakaların uzman hekimlerce yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Soyupak, sünnet işleminin aslında zor bir cerrahi müdahale olmamasına rağmen oluşabilecek bir hatanın olası etkilerinin ileride telafisinin zor olabileceğini söyledi.
Sünnet sırasında çocuğun psikolojisinin de mutlaka göz önünde tutulmasının gerektiğini belirten Prof. Soyupak, Türkiye’de hala herhangi bir anestezi olmaksızın çocukların acı içerisinde, elleri kolları tutularak adeta zorla sünnet edildiğinin görülmekte olduğunu, bu travmanın etkilerinin de çocukta ilerde ortaya çıkabileceğini anlattı.
Sünnet öncesi çocuğun iyi bir şekilde muayene edilmesi ve doğumsal bir anomali riskinin olup olmadığına bakılması gerektiğini söyleyen Soyupak, “Cerrahi müdahale için olası tüm risklerin hekim tarafından değerlendirilmesi önemlidir. Eğer gerekirse hekimin sünnet operasyonunu ertelemesi söz konusu olabilir” dedi.
Sünnetin yapıldığı zaman önemli
Prof. Dr. Bülent Soyupak, sünnetin tam hijyen sağlanan bir ortamda ve çocuğun hatırlayamayacağı bir yöntem ile yapılmasının önemine de dikkat çekti. Soyupak, “Bu yöntemler çeşitli olabilir. Örneğin, genel anestezi olmasa da lokal anestezi ile sünnet gerçekleştirilebilir. Artık bu tarz operasyonlar çok daha hızlı ve kolay yapılabilmekte, sonrasında çocukta da kötü bir anı kalmamakta. Bizlerin hekim olarak tercihi ve hedefi sünnetin bu şekilde olmasıdır” diye konuştu.