* Siyah Çikolata: Kakaoda bulunan "Bioflavanoid" adlı maddeler, yüksek düzeyde antioksidan etki gösteriyor ve stres hormonu olarak bilinen kortizol seviyesini dengeliyor. Çikolata, içerdiği magnezyum sayesinde ruhsal gerginlik ve kan basıncının düşürülmesine de yardımcı oluyor. Ancak çikolataya sütün katılması, bu maddelerin bağırsaktan emilimini azalttığı için siyah ve sütsüz çikolatanın tüketilmesi öneriliyor. Çikolatanın içeriğindeki "Theo bromine" ise doğal moral düzeltici olarak çalışıyor. Uzmanlar günde 20 - 40 gram siyah çikolata tüketimini sağlık açısından yararlı buluyor.
* Badem ve Fındık: Yüksek miktarda çinko, B2 ve E vitamini içeriği sayesinde stres sırasında vücudun bağışıklık sisteminin dayanıklılığını artırıyor. Alınan besin değerinin azalmaması için bu gıdaların kavrulmamış olarak tüketilmesi öneriliyor. Gereken faydayı almak için günde 5 - 6 tane badem ve fındığın tüketilmesi yeterli oluyor.
* Yaban Mersini ve Ahududu: Yapısında bulunan hücre koruyucu - onarıcı ve antioksidan açıdan zengin C vitamini sayesinde beyin ve vücudun erken yaşlanmaya karşı korunmasında etkili olduğu belirtiliyor.
* Yağlı Balık: Özellikle soğuk su balıkları bol miktarda "Omega 3" (balık yağı) içeriyor. Omega 3'ün vücutta kalp - damar ve beyin - sinir sisteminin sağlığı açısından çok faydalı olduğu görülüyor.
* Acı Biber: İçerdiği "Kapsaisin" sayesinde beynin doğal ağrı kesici ve mutluluk verici ajanı olan "Endorfin" maddesinin üretilmesini sağlıyor. Ayrıca acı biberde bol miktarda C vitamini de bulunuyor.
* Ispanak: Yüksek miktarda magnezyum içerdiği için stres hormonu olan kortizolün dengelenmesine ve kişinin ruhsal olarak kendini iyi hissetmesine yardımcı oluyor. Günde bir tabak ıspanak tüketilmesi, günlük magnezyum ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılıyor.
* Hindi: İçeriğinde bol miktarda bulunan "Triptofan" beyni uyararak mutluluk hormonu olan "Seratonin" salgılanmasını sağlıyor.
* Yulaf: Yulaf yemek, beynin seratonin salgılamasını uyarıyor. Ancak yavaş sindirilmesi ve pankreasın daha az yorulması amacıyla yulafın iri parçacıklar halinde tüketilmesi öneriliyor.
* Tatlı Patates: İçerdiği beta - karoten ve diğer bağışıklık güçlendirici antioksidanlar ile yüksek lif oranı sayesinde vücudun kronik iltihabi hastalıklara karşı direncinin artırılmasında yararlı olduğu belirtiliyor.
* Yoğurt: Ev tipi yoğurt; bol miktarda kalsiyum ve probiyotik (faydalı bakteri) içeriği ve asit azaltıcı etkisiyle vücutta bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlıyor.
* Kuşkonmaz: İçeriğinde yüksek oranda bulunan folik asit, ruhsal strese karşı dayanıklılık sağlıyor. Bir porsiyon kuşkonmaz, vücudun günlük folik asit ihtiyacının yaklaşık üçte ikisini karşılıyor.
* Avokado: Beyin sağlığı için önemli olan B grubu vitaminlerini yüksek miktarda içeriyor. Ayrıca potasyum açısından zengin olması ve doymamış yağ içermesi nedeniyle kan basıncının kontrolüne de yardımcı oluyor.
Kaynak : HaberTurk