Stresli Anneler Çocuklarını Sağ Kolunda Taşır

Bir annenin stresli olup olmadığını sadece onun bebeğini taşımak için hangi kolunu kullandığına bakarak anlayabilir miyiz?

İngiltere’da yapılan bir araştırmada, stresli annelerin bebeklerini sağ taraflarında taşıdıkları ortaya kondu.

Durham Üniversitesi’nde yürütülen çalışmada, annelerin bebeklerini taşıma alışkanlıklarının yaşadıkları stresin boyutuyla ve depresyona dönüşme olasılığıyla ilgili bilgi verdiği belirtiliyor. Araştırmacılar, yeni doğum yapan annelerin çoğunda ilk aylarda stres görüldüğünü, ancak annede görülen depresyonun bebeğin mental ve duygusal gelişimini olumsuz etkilediği belirtiyorlar.

Araştırmacılar her 10 kadından birinde doğumdan sonra depresyon görüldüğünü belirtiyorlar.

Bu konuda daha önce yapılan araştırmalarda, annelerin solak olmamalarına rağmen, bebeklerinin taşımak için sol kollarını tercih ettikleri belirlenmişti.

Journal of Child Psychology and Psychiatry’nin Ağustos sayısında yer alan çalışmaya 79 annenin ve bebeğin katıldığı ve katılımcılara bebeklerini hangi kollarında taşıdıkları ve mental durumlarıyla ilgili sorular yönetildiği açıklandı.

Yapılan çalışmada, katılımcıların %86’sında stres veya depresyon belirtisi olmadığı, ve bu gruptaki annelerin bebeklerini sol kollarıyla taşımayı tercih ettikleri, annelerin %32’sinde ise yüksek düzeyde stres görüldüğü ve bebeklerini tutmak için sağ kollarını kullandıkları açıklandı.

Durham Üniversitesi’nden Dr. Nadja Reissland, çoğu annenin stres yaşadığını fark etmediğini veya bu durumu kabullenmek istemediğini belirtiyor ve ekliyor: “Stresli anneler genellikle bebeklerinin hareketlerini negatif olarak algılıyor, ve bebeğin normal bir ağlamasını bile gürültü olarak görüyorlar, ve bebeklerinin istedikleri gibi yaşamalarına engel olduğunu düşünüyorlar.”

Reissland ekliyor: “Bu çeşit duygular anneyle bebek arasındaki ilişkinin büyük ölçüde zarar görmesine neden oluyor ve bütün aile bu durumdan olumsuz etkileniyor. Stresin depresyona dönüşmesi ise durumun daha da kötüleşmesine neden oluyor.”

Çeviren: Gülşah Balaban
editor@realage.com.tr

RealAge.com.tr

Aile Sağlığı Haberleri

Covid19 Döneminde Evde Çocuklarla İletişim
  Koruyucu Aile Sistemiyle Çocuğun Korunması 
Hareketsiz kalan çocuklar 18 yaşından sonra depresyona girebiliyor