Stresi yenenler bebeklerini kucaklıyor

Tüp bebek tedavisine başlayan çiftler, en çok gebelik müjdesinin verileceği 20 günlük süreçte stres yaşıyor. Bu dönemde anne adayının stresten kaçınması gerekiyor

İfade edilse de edilmese de, kısırlık kişiler için zorlayıcıdır. Doğurganlık yetisindeki bu hasar, sosyal çevrenin beklenti ve baskıları ile birleşince, önemli bir kaygı zemini oluşturur. Bu nedenle, tüp bebek tedavisindeki çiftlerde, tedavi sırasında görülmesi doğal karşılanan merak, heyecan, endişe gibi durumsal duygulara ek olarak, uzun dönemli stres birikiminin olumsuz etkileri de zaman zaman görülebilmektedir. Tüp bebek tedavisinin başladığı günden, gebelik testi sonucunun belli olacağı güne kadar geçecek olan 20 günlük süre, stresin en yoğun yaşandığı dönemdir. Bu dönemde yaşantınızı mümkün olduğunca planlamanız gerekir. Çünkü belirsizlik, yeni bir stres kaynağı demektir.

39 yaşından küçük olmak gerekiyor

Şu anda Emekli Sandığı, Yeşil Kart ve Bağ-Kur'lular yaklaşık yüzde 20'lik katkı payından yararlanıyor. Tedavi sırasında 3. uygulamada sonuç alma oranı ise yüzde 75. SSK'lılar tüp bebek tedavisi için üniversite hastaneleri ve sağlık bakanlığına bağlı hastanelerdeki tüp bebek merkezine gittiklerinde devletten katkı payı alabiliyorlar.

Bu şartların birlikte gerçekleşmesi halinde tüp bebek tedavisi, kurumca karşılanacak:


Tıbbi tedaviler sonrasında normal yöntemlerle çocuk sahibi olunamadığı ve ancak yardımcı üreme yöntemiyle çocuk sahibi olunabileceğinin, SSK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurulları tarafından tıbben mümkün görülmesi,

23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olunması,

Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamadığının kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurulları tarafından belgelenmesi,

Uygulamanın yapıldığı tıbbi merkezin, kurum ile sözleşmesinin bulunması,

En az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının bulunması.

Mevcut sisteme göre Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları ile Yeşil Kartlılar tüp bebek tedavisi için özel sağlık kurumlarına başvurabiliyor. SSK'lılar ise sadece kamu sağlık kurumlarından yararlanabiliyor.

Heyet raporu nasıl alınır


Kadın ve erkeğin nüfus cüzdanları

Evlilik cüzdanı

Nüfus müdürlüğünden çocuk olmadığına dair belge

Kadın için 4 fotoğraf

Erkek için 2 fotoğraf

Değişik zamanlarda yapılmış 3 adet sperm analizi (Tüp Bebek Merkezi veya resmi kurumlarda)

Rahim filmi veya histeroskopi

Bazal hormonlar (Adetin 3. gününde FSH, LH, E2, PRL, TSH, testosteron)

Serolojik testler (Kan grupları, HBS, Anti HBS, HIV, HCV, Rubella IgG, Rubella IgM, Toxoplasma IgG, Toxoplasma IgM)

Bazal ultrasonografi. Daha önce ameliyat geçirmiş ise raporları ve patoloji raporları

İntrauterin inseminasyon yapılmış ise belgesi (Resmi kurumlarda yapılmış olma zorunluluğu var)


Resmi nikah şart


Resmi nikah şart.

Nüfus kütüğü şart (çocuğu olmadığının kanıtı için)...

40 yaşından gün almamış olmak şart.

Değişik kısırlık nedenlerine yönelik olarak yapılmış olan tüm tetkik ve tedavilerin belgelenmesi gerekir. Eksik belge varsa rapor alamazsınız. Belgelerinizin tam olduğunu lütfen kontrol edin.

Kendinizi rahat hissetmek için:


20 günlük süreyi yalnızca tüp bebekle ilgili doktor görüşmelerine, iğne, tahlil vs. işlerine ayırmayın. Günlük hayatınızı sürdürün.

Sabahları belirsizliğe uyanmayın. En az bir gün önceden ertesi günü nasıl değerlendireceğinizi planlayın.

Günlük sorumluluklarınızın yanısıra, keyif alacağınız ve sizi mutlu edecek faaliyetler belirleyin ve uygulayın.

Tüp bebek tedaviniz hakkında konuşmak sıkıntı ve gerginliğinizi artıracaksa, konuyu konuşmayın. Tedaviniz ve durumunuzla ilgili sizi anlayacağını bildiğiniz yakınlarınızla görüşün.

Diğer kişilerden beklentilerinizin ve duygularınızın farkına varın. Tedavi süresince, sizi üzen ve inciten kişilerin yanında bulunmayın. Moralinizi bozacağını düşündüğünüz olaylara dahil olmayın.

Duygusal iniş çıkışlarınız olduğunda, tedaviniz için kullandığınız ilaçların da bunda bir payı olabileceğini unutmayın.

Sizi anlamasını beklemediğiniz kişilerin düşüncesiz soru ve yorumları, nazikçe karşılık vermeniz için bir fırsat olabilir. Bu tür durumlarda nasıl davranacağınızı önceden düşünün.

Ailenize ve akrabalarınıza infertilitenin ve tüp bebek tedavisinin kişiler üzerindeki etkileri hakkında bilgilenebilecekleri kitap, dergi vb. kaynaklar verin ki, tüp bebek tedavisi hakkında yanlış bilgilenmesinler. Yanlış bilgiye dayanan yorumlar, tedavideki kişiyi olumsuz etkiler.

Hayatınızın diğer alanlarındaki önemli değişiklikleri (taşınma, iş değişikliği vs.) tedavi sonrasına bırakın.

Eşinizle tüp bebek tedavisi dışındaki konularda da paylaşımınızı artırın. Tüp bebek sorunu, tek bir kişinin değil, çiftin problemidir. İnfertilite nedeniyle evliliğinizin diğer alanlarını ihmal etmeyin.

Tüm bu öneriler stresin üstesinden gelmeniz için yeterli değilse, çözüm bulmak için profes-yonel destek seçenekleri tercih edilmelidir.

Konforlu tüp bebek

EUROFERTIL Tüp Bebek Merkezi Medikal Sorumlusu Dr. M. Hakan Özörnek dünyadaki yeni gelişmeler ışığında artık tüp bebek tedavisinin kolaylaştığını belirtti. Tüp bebek tedavisinin artık daha konforlu hale geldiğini belirten Dr. Özörnek şunları söyledi:

Peki konforlu tüp bebek ne demek?

“İlaç teknolojisindeki gelişmeler bizlerin tedavi şekillerini yeniden gözden geçirmemize neden oldu. Bunun sonucunda hastalarımıza daha kısa sürede, daha az ve sadece derialtı iğneler kullanarak, hiç kan almadan, daha az yan etkili ve en önemlisi daha az stresli bir tedavi imkanı sunabiliyoruz. Ayrıca SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur'lu hastalarımız SGK ile yaptığımız anlaşma gereği merkezimizde devlet tüp bebek yardımından yararlanarak bu tedaviyi yaptırabilmektedirler.”

MEZİN TANRISEVEN

Yeni Şafak

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Aile Sağlığı Haberleri