Şehrin kalabalığı, trafik, ekonomik şartlar derken stres hayatımızın parçası haline geldi. Hatta artık stres kaynaklı fiziksel rahatsızlıklar bile var. Baş ağrısı, unutkanlık ya da azalan verimlilik...
Bunların sebepleri olarak bazı hastalıkları görebiliriz. Ama suçlu 'stres' olabilir. Gerçekten, stres belirtileri vücut, düşünce, duygular ve davranışlar üzerinde etkilidir. Yaygın stres belirtilerinin farkına vardığınızda bunlarla mücadele etmek için çeşitli adımlar atmalısınız. Çünkü stresin önüne geçmek bazı hastalıkların da çözülmesi anlamına geliyor.
Mayo Clinic'te yer alan habere göre, bazı ciddî sağlık sorunları da bu belirtilerin bazılarına yol açabilir. Eğer bu belirtilerin nedeninin stres olduğundan emin değilseniz ya da stresle mücadeleye başladıysanız ancak belirtiler halen devam ediyorsa doktora gitmelisiniz. Aynı zamanda, göğsünüzde ağrı varsa, özellikle bu ağrı egzersiz boyunca oluyorsa ya da bununla birlikte nefes darlığı, terleme, baş dönmesi, bulantı ya da omuzlarınıza ve kolunuza yayılan bir ağrı varsa, acilen doktora gitmelisiniz. Bu işaretler ve belirtiler basit bir stres belirtisi olmayabilir, kalp krizini işaret edebilir.
Stresin etkileri
Vücudunuza etkileri: Baş ağrısı, sırt ve göğüs ağrısı, kalp hastalığı, kalp çarpıntısı, yüksek kan basıncı, bağışıklığın azalması, mide bozukluğu, uyku sorunları.
Duygu ve düşünceleriniz üzerindeki etkileri: Bunalım, acelecilik, kaygı, asabiyet, depresyon, hüzün, öfke, güvensizlik hissi, odaklanma eksikliği, psikolojik çöküntü, unutkanlık.
Davranışlarınız üzerindeki etkisi: Aşırı yeme, az yeme, öfke patlamaları, uyuşturucu ya da alkol kullanımı, sigara içmede artış, sosyal çözülme, ağlama nöbetleri.
Stresi azaltmanın yolları
Tamamlayıcı ve alternatif tıp pratisyenleri, doktorlar ve psikoterapistler gibi sağlık profesyonelleri, insanlara çeşitli gevşeme tekniklerini öğretebilir. Fakat tercih ederseniz, bu tekniklerden bazılarını kendiniz evinizde de öğrenebilirsiniz.
Genelde, gevşeme teknikleri sakinleşerek ve vücudunuzun bilinirliğini artırarak dikkatinizi yeniden toplamayı gerektiriyor. Hangi gevşeme tekniğini seçeceğiniz önemli değil, tüm bu teknikler stresinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Gevşeme tekniklerinin ana tipleri
Otojenik gevşeme: Otojenik; kişinin yöntemi kendi kendine uygulaması anlamına gelir. Bu gevşeme tekniğinde, stresi azaltmak için görsel tasviri ve vücut bilinirliğini kullanırsınız. Gevşemenize ve kas gerilimini azaltmaya yardımcı olmak için aklınızdan geçen kelimeleri ya da önerileri tekrarlayın. Huzurlu bir yer hayal edin ve kalp atış hızınızı yavaşlatarak ya da her kolu ve bacağı teker teker gevşetmek gibi fiziksel duyumları hissederek kontrollü, rahatlamış nefes alıp vermeye odaklanın.
Progresif kas gevşetme: Bu teknik, vücudun on altı farklı kas grubunda telkinle germe ve gevşemeyi kapsıyor. Bu teknik her bir kas grubunu yaklaşık olarak 10 saniye germek ve daha sonra aniden bırakmak bu gerginliği ortadan kaldırmaya dayanıyor.
Görselleştirme: Bu gevşeme tekniğinde, görselleştirme süresince koklama, görme, işitme ya da dokunma gibi mümkün olduğunca çok duyuyu kullanmaya çalışın. Okyanusta gevşemeyi hayal ederseniz, tuzlu suyun kokusu, kıyıya çapran dalgaların sesini ve güneşin vücudunuzdaki sıcaklığını düşünün.
Yaygın olan diğer gevşeme teknikleri arasında ise spor yapma, müzik dinleme gibi etkinlikler yer alıyor.
VASFİYE ÖZCANBAZ / ZAMAN