Stres Aşırı terlemeye Sebep Oluyor

Sıcakların başlamasıyla birlikte aşırı terleyen kişiler için de zor günler başladı.

Aşırı terlemede stresin rolü büyük rolü olduğunu belirten uzmanlar, "Stres, avuç içi, koltuk altı, zaman zaman tüm vücutta terleme fazlalığına neden oluyor" uyarısında bulunuyor.

Bursa Özel Bahar Hastanesi'nden Dr. Yavuz Okur, vücutta ter salgılayan 2 tür salgı bezi sistemi olduğunu, ter bezlerinin farklı yerleşim ve farklı uyarılma özellikler gösterdiğini söyledi.

Terle başetmenin için ilk kuralın temizlik olduğunu anlatan Okur, stresin de aşırı terlemeye davetiye çıkardığını kaydetti.

Okur, "Alüminyum içeren antiseptiklerin lokal uygulanması da teri azaltır. El ve ayaklardaki aşırı terlemeye karşı iyontoforez denilen yöntem uygulanabilir. Bu el ve ayak terlemelerinde, elektrik akımının geçtiği su banyosu. botoks da alternatiflerden biri. Koltuk altına rahat uygulanır ve 5- 6 ay hastayı rahatlatır. El ve ayakta da uygulanabilir ama ağrı verici olabilir. Sık yıkanma alışkanlığının edinilmesi, kıl temizliğine dikkat edilmesi, antiseptik sabunlarla yıkanma, gerektiğinde antibakteriyel sabunların eklenmesi, sentetik giysilerden kaçınmak ve pamuklu giysilerin tercih edilmesi sorunu büyük ölçüde çözer. Temizlenmeden sprey kullanmayı önermiyoruz. Kokuyu ağırlaştırabilir. Stresli olmak da terlemeyi körüklüyor. ıÜüStres altında ter bezleri daha fazla çalışır. ıÜüStresli olduğumuz zamanlarda sinir sisteminin sempatik sistem denen özel bir bölümü çalışır ve terlemeye neden olur. Ama insanların yüzde 1'inde bu sistem hiç bir stres olmadan aşırı çalışmaktadır. Bu kişilerde terleme el ayak tabanı koltuk altı ve yüzde görülebilir. Bunun dışında tiroid bezinin aşırı çalışması böbrek üstü bezinden kaynaklanan bazı hastalıklar şişmanlık menapoz ağır psikiatrik hastalıklar ve bazı ilaçların kullanımı sonucu terleme gelişebilir." dedi.

Kötü ter kokusunun yenilen gıdalarla ilgili olup olmadığı yönündeki soruyu cevaplayan Dr. Okur, ter salgısının kokusuz olduğunu, ancak bazı nedenlerle kötü kokmaya başladığını kaydetti.

En kolay iyileştirilebilen rahatsızlığın yiyecek ve ilaçların etkisiyle ortaya çıkan ter kokusu olduğunu vurgulayan Okur, "Baharatlı, özellikle sarımsaklı yiyecekler, bazı ilaçlar ve vitaminler sadece terle değil, aynı zamanda solunumla da kötü koku yayılmasına neden olurlar. Deri yüzeyinde bulunan doğal bakteri topluluğu kötü hijyen koşullarında, aşırı terlemede istenmeyen kokuya yol açarlar. Diğer bir ter kokusu nedeni ekrin ve apokrin terle birlikte, idrar ve hatta nefeste de belli olan, çürümüş veya bozulmuş balık kokusuyla seyreden, bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkar. Esas neden balık, yumurta, süt, ciğer gibi gıdaların bazı maddelerinin karaciğerde değişikliğe uğrayamaması ve değişmeden atılması. Kötü koku bu nedenle yayılır. Vajinal enfeksiyon etkenlerinden bazıları da kötü kokuya yol açar. Kötü koku şikayetiyle başvuran bazı hastalarda ise gerçekte böyle bir sorun bulunmaz." diye konuştu.

Dr. Okur, yaz aylarında terlemenin vücudun ısısını dengelemek amacı taşıdığını, bu dönemde hijyen koşullarının yeterli olması durumunda, aşırı ter ve bakteriyel ayrışmanın kötü kokunun oluşmasına neden olduğuna dikkat çekti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikoloji Haberleri