Stalking (takipci tacizcilik), bir kişinin başka birini kasıtlı ve ısrarlı olarak, tekrarlanan davranışlarla takip ve taciz etmesidir.
Avcılık dilinde avına hissettirmeden yaklaşıp onu yakalama anlamına gelen “Stalking”, bir kişinin hedef olarak belirlediği birini güvenliğinden endişe edecek ve korku yaratacak şekilde, kasıtlı ve ısrarlı olarak, tekrarlanan davranışlarla, takip ve taciz etmesidir. Takip ve taciz eden kişi (Stalker), karşıdaki kişi bunu kesinlikle istemediği halde onunla ilişki kurmaya çalışır. Aslında takip ve taciz eden kişinin kendisi de çoğu zaman kendi davranışlarından ve bunun etkilerinden zarar görmektedir.
Takip ve taciz eden kişiler, bunu istemeyen ve çok rahatsız edici bulan bir diğer kişiyle pek çok şekilde temasa geçmenin yolunu arar ve bunu ısrarla sürdürürler.
Stalking örnekleri:
- Telefon etmek
- Mektup/SMS/ E-Mail yazmak
- Takip etmek, peşini bırakmamak, musallat olmak, gözetlemek
- İstenmeyen hediyeler göndermek, adınıza siparişte bulunmak
- Sosyal medyada istenmeyen temaslar, iftira atmak, kötüleek, belgelerinizi tahrif etmek vb...
Takip ve taciz etme davranışın sevgi ya da birisini sevmek ile hiçbir ilgisi yoktur, aksine kişiyi korkutarak bezdirerek kontrol altında tutma ve gücünü ispatlama amaçlıdır. Ayrıldıktan sonra erkekten gelen bu takım saldırıları kadınlar öteden beri bilmektedir. Stalking olaylarının birçoğunun kurbanı (eski) eşleri tarafından rahatsız ve tehdit edilen kadınlardır.
Stalker hedef aldığı kişiyi çoğunlukla takip eder, oturduğu evin veya çalıştığı yerin yakınlarında boy gösterir, ona sık sık telefon açar. Sms, mektup, e-mail, not veya hediye yollayarak sıkıntı verir. Takip ve taciz eden kişi onun adına yanlış reklam veya ilan verme, cenaze çelengi sipariş etme, hakkında dedikodu yayma, çok sayıda anlamsız dava açma, malına zarar verme, onu şiddetle tehdit etme veya saldırıda bulunma gibi davranışlar da sergileyebilir.
Stalking’in en önemli özelliği, bir saldırının bir defayla sınırlı kalmamasıdır. Stalking’e maruz kalan biri, saldırının nerede ve ne zaman tekrarlanacağını bilemez aynı zamanda bunun asla bitmeyeceğine inanır. Günümüze kadar bilinen ve de açığa cıkmış Stalking olaylarının ortalama 28 ay boyunca devam ettiği görülmektedir.
Stalking’e maruz kalan kişi ne yapmalı?
- Her şeyden önce, Stalking’e maruz kaldığınızda bunu ciddiye alın.
- Sizi rahatsız eden kişiye çok acık ve bir kereye mahsus olmak üzere onunla ne şimdi ne de ilerde herhangi bir ilişkide olmak istemediğinizi belirtin. O kişiden gelecek olan her türlü yakınlaşma denemesini engelleyin.
- Telefon, SMS, mektup, e-mail vb. iletişim çabalarına kesinlikle cevap vermeyin. Sizden gelecek her tepki (açıklama, özür, rica, tehdit) Stalker tarafından sizin ona hala ilginiz olduğuna dair bir kanıt olarak algılanır.
- “Son bir konuşma daha” ya da tartışma gibi bahanelere fırsat vermeyin.
- Çevrenizdekiler size yardımcı olabilir. Ailenize, arkadaşlarınıza, iş arkadaşlarınıza, komşularınıza durumu anlatın.
- Bu kişinin size karşı yaptıklarını ve de yapmaya çalıştıklarını not alın ve polise bildirin.
- Telefon terörü halinde etrafınızdakilerle telefon zili “parola”sı kararlaştırın, telefon numaranızı değiştirin, yalnızca belirli kişilere vereceğiniz gizli bir numara alın.
- Beklemediğiniz paketleri kabul etmeyin.
- Takip edildiğinizde emniyetli bir yere girin; bu polis karakolu, bir dükkan, bir kuaför, lokanta ya da müze olabilir.
Kaynak:
- http://www.stop-stalking-berlin.de/
- http://duygubuga.blogspot.com.tr/