Sperm Kalitesini Düşüren Etkenler Nelerdir?

Tüp Bebek Uzmanı Dr. Elif Ergin, daha çabuk hazırlandığı için çok tercih edilen hazır yiyeceklerin ve şarküteri ürünlerinin sperm kalitesini olumsuz etkilediğine dair araştırmalar olduğunu söylüyor.

Erkek kısırlığının nedenleri arasında; hormonal ve genetik sebepler, geçirilmiş iltihabi hastalıklar, doğumsal anomaliler ile çevresel ve kimyasal etkenler bulunduğunu söyleyen Eurofertil Tüp Bebek Merkezi’nden Dr. Elif Ergin, hızlı yaşam tarzının ve bu doğrultuda tercih edilen gıdaların da kısırlık üzerinde etkili olduğunu vurguladı.

Dr. Elif Ergin, Harvard School of Public Health tarafından yapılan araştırmaya göre salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş kırmızı et ürünlerinin sperm morfolojisini olumsuz olarak etkilediğine, balık ürünlerinin ise kalitesini artırdığına işaret etti. Dr. Elif Ergin şunları söyledi: “Harvard School of Public Health doktorlarından Myriam Afeiche tarafından tüp bebek tedavisi gören 156 erkek üzerinde gerçekleştirilen araştırma çalışması, işlenmiş kırmızı et kullanımının sperm morfolojisini negatif etkilediği; somon, lüfer ve ton balığı gibi balık çeşitlerinin ise sperm sayısında artış sağladığı sonucu ortaya koyuyor. Araştırma çalışması, özellikle morina ve kalkan gibi beyaz etli balık çeşitlerinde bu etkinin artış gösterdiğini gösteriyor.”

Araştırma çalışmasının balık, kırmızı et ve işlenmiş et tüketiminin sıklığıyla da kısırlık arasında bir ilişki kurduğunu belirten Dr. Ergin, işlenmiş etin sperm kalitesine negatif etkilerinin olduğunu, buna karşın daha sık balık tüketenlerin sperm kalitesinde anlamlı artışlar sağlandığı tespitine ulaşıldığını da söyledi. Dr. Ergin; “Sosis, salam gibi işlenmiş etleri günde 1 dilimden az tüketenlerin yüzde 30 oranında daha kaliteli sperme sahip olduğu tespitinden yola çıkılarak, balıkta bulunan yüksek çinko oranının erkek infertilitesi üzerine pozitif etkisi olabileceği düşünülüyor” diye konuştu.

SPERM DOSTU HAVUÇ

Sperm kalitesinde ve sayısında olumlu etkileri tespit edilen bir başka besin maddesinin de havuç olduğunu kaydeden Ergin, şunları belirtti: “Yapılan araştırma çalışmaları, havuçtaki antioksidanların hücre zarlarına ve DNA’ya zarar verebilen serbest radikalleri etkisiz hale getirdiğini gösteriyor. Buna bağlı olarak havuçtaki, renk veren karotenoid kimyasalı, sperm kalitesini diğer sebze ve meyvelerden daha fazla artıran bir etki gösteriyor.”

ERKEK KISIRLIĞI BASİT BİR TESTLE ÖLÇÜLEBİLİYOR 

Erkek kısırlığının spermiogram testi aracılığıyla kolaylıkla teşhis edilebildiğini söyleyen Dr. Elif Ergin, kesin tanı için 2-7 günlük cinsel perhiz sonrasında yapılan sperm testi, ultrason ve doktor muayenesinin yeterli olduğunu belirtti. Sperm örneğinde sayı, hareketlilik ve morfoloji, yani şekil faktörleri değerlendirilerek tanının konulduğunu belirten Ergin, “Bunların herhangi birinde sorun bulunması, çocuk sahibi olmaya engel olabiliyor” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Cinsel Yaşam Haberleri