Dünya'da her yıl Mart ayının üçüncü haftası kutlanan, sosyal hizmet çalışanlarının "Dünya Sosyal Hizmet Günü" kutlu olsun. Sizlerle günün anlam ve önemini aşağıdaki düşüncelerimle paylaşmak istiyorum.
Çocuk, kadın, yaşlı ve engellilere sürekli sosyal hizmet verilmelidir.
Modern toplumların, parayı ve gücü merkeze aldığı günümüzde sosyal hizmet, insanı merkeze alarak ihmal, istismar ve şiddet mağduru çocuk, kadın, yaşlı ve engellilere hizmeti içeren, zor çalışma koşullarında tükenerek, sürekli hizmet vermeyi gerektiren bir alandır.
Sosyal hizmet, küçük hesapların bir parçası olarak değil bir derdin, bir sıkıntının ve hayata dair bir idealin hedefleri uğrunda verilen bir aksiyondur.
Sosyal hizmet, toplumsal barış ve uzlaşmanın aracısıdır.
Sosyal hizmet, belli bir kesimin ya da ideolojik grupların alanı olmayıp farklı toplumsal özellikleriyle halkın alanıdır. Sosyal hizmet uzmanları, mesleki bilgi becerileri ile toplumsal barış ve uzlaşmanın çabası içerisinde uygulamalarını sürdürürler.
Sosyal hizmet, insan odaklı uygulamaları içerir.
Sosyal hizmet mesleği her şeyden önce, toplumun sorunlarının çözümüne katılımını destekleyici, bireylerin özgürleşme ve sivilleşme çabalarını geliştirici bir meslektir. Birey, grup ve toplumla çalışır. İnsan odaklı uygulamaları içerir. Din, dil ve sınıf farkı gözetmeden mesleki uygulamalarını yürütür. İdeolojik değil insani bir meslektir.
Sosyal hizmet, insan onurunun güvencesidir.
Sosyal hizmet uygulamaları açık, katılımcı olmalıdır. Sosyal hizmet ülkemizde adaletin, eşitliğin, insan haklarının ve insan onurunun güvencesidir. Sosyal hizmet uzmanları, mesleki uygulamaları ile bireyin demokratik bilincinin gelişmesini desteklediği gibi, demokratik katılımını da geliştirmektedir. Bu bağlamda mesleğin savunuculuk misyonunu önemsiyorum. Savunuculuk yapabilmek için sivil toplum gelişimi ve gelişimin içinde aktif yer almamız gerektiğine inanıyorum. Sosyal hizmet sadece teorilere, akıl ve bilişsel bilgilere dayalı bir meslek değildir. Sosyal hizmetin gönül, vicdan ve duygu boyutuna dikkat çekmek isterim. Elbette her birimiz bir profesyonel meslek elemanıyız. Meslek icrasında gönül ve akıl dengesini yerinde ortaya koymak esastır.
Sosyal hizmet sivil, demokratik katılımı esas alır.
Sosyal hizmetin kurumsallaşma süreci, kamu kurumlarda olmuş ancak kamu kurumlarının siyasetin manipülasyonuna açık olması sosyal hizmetin gelişimini olumsuz etkilemiştir. Bizlerin özgür duygu ve düşüncelerimizi ortaya koyabileceğimiz, katılımı esas alan, demokratik normları dikkate alan daha sivil kurumlarda mesleğimizi ortaya koymamız gerektiğine inanıyorum.
Sosyal hizmet, liderlik mesleğidir.
Ülkemizde sosyal hizmet uzmanlarının rol ve fonksiyonlarını verimli olarak ortaya koyabilmeleri için güçlü bir şekilde mesleklerini temsil edebilmeleri, işbirliği ve koordinasyon sağlamaları gerekmektedir. Sosyal hizmet uzmanları, mesleki uygulamalarını kuşaktan kuşağa aktarılabilmelidir. Sosyal hizmet, liderlik mesleğidir. Eğer içini doldurursanız saygı görür, içinde yaşadığımız toplum için üreten bir değer olursunuz.
Dünya Sosyal Hizmet günün halkımızın sosyal sorunlarının çözümünde ve sosyal hizmet bilincinin oluşumunda katkı sunacağına olan inancımla meslek mensuplarına çalışmalarında kolaylıklar diliyorum.
Sosyal Hizmet Uzmanı Fatih KILIÇARSLAN
Aileder Yönetim Kurulu Başkanı