Sosyal Baskının İnsan Psikolojisi Uzerindeki Etkisi

Yapılan son araştırma özgür düşünce gücüne sahip olduğumuz halde bir grup insanla birlikteyken bile sosyal baskıdan etkilendiğimizi ortaya çıkardı.

Çeviri  Mihraç Burak / Aktüel Psikoloji


Kendi gözlerinize mi inanıyorsunuz yoksa başkalarının söylediklerine mi?

Klasik bir deneyde katılımcılara dikey bir çizgi gösterildi ve üç farklı seçenek arasında bu dikey çizgiye eş bir şekil seçmeleri istendi. Bu deneyin gülünç olduğunu düşünebilirsiniz ama katılımcıların tek başlarına uygulamaya geçtiklerinde oldukça rahat cevap verdikleri gözlendi. Fakat bu uygulamayı bir grup insanla yaptıklarında diğer kişilerin görüşlerinden kolayca etkilendikleri psikologlar tarafından belirlendi.

Diğer bir çalışma için üç kişiden oluşan bir grup düzenlendi. Bu gruptaki iki katılımcı deneyi yapan kişinin planlarından haberdardı ve kendilerinden sorulan sorulara bilerek yanlış cevap vermeleri istendi. Bu uygulama sonunda diğer katılımcılar verdikleri cevabın doğruluğundan etkilendiler ve sonuc olarak % 75 lik bir dilimin en az 1 yanlış cevap verdiği gözlendi.

İnsanlar  neden çevre baskısından etkilenir?

Genel olarak bir çok insan ortak bir kanıya varılan toplulukta kendi fikirleriyle çizginin dışına çıkmak istememektedir. İnsanların bu baskıya boyun eğmelerinin sebebi kendi özgür iradeleriyle karar alma konusunda güvenlerini yitirmiş olmaları ve bunun yerine çoğunluk tarafından kabul görülen düşünceleri tercih etmeleridir.

Sorumluluk Dağılımı: Tehlikede olan birine yardım eder misiniz?

Böyle bir durum tehlikede olan kişilerle karşılaştığımızda ortaya çıkmaktadır.  Yolda saldırıya uğrayan bir bayana  yardım eder misiniz? Etrafınızda kimse yokken gidip yardım etme olasılığınızın yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çevrenizde başka insanlar olduğu zaman sorumluluk dağılımı meydana gelmekte ve böylece tepkisizlik açığa çıkmaktadır çünkü herkes nasıl olsa başka birinin  bayanın  imdadına yetişeceği düşüncesini barındırmaktadır.

Kaynak: BBC Science&Nature

Aktüel Psikoloji.com'u kaynak göstererek çeviriyi içeriğinizde kullanabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Araştırmalar Haberleri