Sonbahar Depresyonunun Belirti ve Nedenleri

Depresif bozukluklar mevsim geçişlerinde daha sık görülüyor. Kış aylarında mutsuzluk ve umutsuzluk hissi artıyor. Nedeni mutluluk hormonu serotoninin daha az salgılanması. NTV-Sağlık'ın yayınladığı 'Sonbahar Depresyonuna Dikkat' haberi:

Sebepsiz mutsuzluk, umutsuzluk ya da uykusuzluk. Kış depresyonunun habercisi olabilir. Kurtulmanın yolu ise gün ışığından geçiyor. Çünkü güneşin mutlulukla bir ilgisi var.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Uğur Hatıloğlu, gün ışığı azaldığı zaman mutluluk hormonu olarak bilinen seratoninin seviyesinin düştüğünü söyledi, “Bu nedenle depresif belirtiler sergilemekteyiz. Yine melatonin adı verilen daha çok uyku düzenini, duygu durumunu belirleyen hormonda da dengesiz salınım söz konusu olabiliyor” dedi. 

Mevsim değişikliklerinde depresif bozukluklar daha fazla görülüyor. Halsizlik, dikkat dağınıklığı ve karamsarlığın mevsimsel depresyonun en büyük özellikleri olduğunu belirten Dr. Hatıloğlu, “Genç insanlarda daha çok görüyoruz. Ailesinde daha önce depresyon öyküsü geçirmiş insanlarda daha fazla görüyoruz. Daha fazla gün ışığına maruz kalan bölgelerde daha çok depresyon görüyoruz” diye konuştu.

Durum içinden çıkılmaz bir hal aldıysa uzmana danışmakta yarar var. Ancak Dr. Hatıloğlu’na göre, bazı küçük değişikliklerle karamsar ruh halinden kurtulmak mümkün: “Gün ışığından daha fazla faydalanmak için daha erken kalkmak, güne erken başlamak, dışarıda daha çok vakit geçirmek, sevdiklerinizle beraber olmak, sosyal olarak vakit geçirmek işe yarayabilir. Egzersiz yapmak mutluluk hormonunu arttırdığı bilinen bir gerçek.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikiyatri Haberleri