Uzman Psikolog Yıldız Burkovik / BUGÜN
Atak sırasında nefes darlığı ve boğulacakmış hissi duyulur. Ve hasta aşırı soluk alıp vermeye başlar. Bu da hastanın atağı yoğun yaşamasına yol açar. Oysa ki solunum, istemli olarak kontrol edilebilir ve böylece panik atağı kontrol altına almak mümkün olabilir.
Panik bozulduğunun psikoterapisi
Kısaca "panik ataklarını kontrol altına almayı öğrenmek" olarak tanımlanabilir. Bunlar davranışçı ve bilişsel yöntemlerdir. Davranışçı psikoterapi; aşın soluk alıp vermenin kontrolü, kas gerginliğinin giderilmesi ve üstüne gitme alıştırmaları yapma temellerine dayanır. Bilişsel psikoterapi ise hastalık hakkında bilgi sahibi olma ve bunun sonucu olarak mantıklı düşünme anlamındadır.
Aşırı soluk alıp vermenin kontrolü
Panik atağı sırasında nefes darlığı ve boğulacakmış gibi olma yakınması görülmektedir. Bunun sonucu olarak da hasta aşırı soluk alıp vermeye başlar. Bu ise panik atağın hasta tararından daha yoğun bir düzeyde yaşanmasına yol açar.
Oysa ki solunum, istemli olarak kontrol edilebilecek bir işlevdir ve bunun yapılabilmesi halinde panik atağını kontrol alana almak mümkündür.
Aşın soluk alıp vermeyi nasıl kontrol alfana alacaksınız?
Günün değişik zamanlarında, bir dakikada kaç kez yaptığınızı saptayınız. Bir kişi istirahat anında dakikada ortalama 10-12 kez soluk alıp vermektedir. Eğer hasta bundan daha fazla sayıda soluk alıp veriyorsa, bu sayı mutlaka azaltılmalıdır. Yavaş solunum tekniği (Panik atağın ilk belirtilerini fark ettiğinizde)
•istirahat durumuna geçiniz.
•Nefesinizi tutup, 10'a kadar sayınız.
• 10'a geldiğiniz zaman nefes verip, kendinize "rahatla, gevşe" komutunu veriniz.
• 3 saniye nefes alınız, ardından 3 saniye nefes veriniz ve nefes alıp vermeyi bu tempoyla sürdürünüz. Böylece dakikada 10 solunum yapmış olacaksınız. Her nefes verişte "rahatla, gevşe" komutunu tekrarlayınız.
• Her 1 dakika sonunda, 10 saniye boyunca nefesinizi tutup, daha sonra 3'er saniyelik döngülerle solunumunuza devam ediniz.
• Panik atağı hafifleyinceye ya da ortadan kalkıncaya kadar bu alıştırmaya devam ediniz.
Bunları yaptığınız zaman, belirtiler 1 -2 dakika içinde hafifleyecek ve panik atağını yaşamayacaksınız. Yavaş solunum tekniği uygulayarak, panik ataklarınızı her zaman kontrol altına alabilirsiniz.
Gevşeme alıştırmalarının önemi
Hekiminizin size önereceği gevşeme alıştırmaları, tedavinizin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bunları iyi öğrenip uyguladığınız zaman: panik atağınızın üstesinden gelmede, ilaçlar dışında çok değerli bir beceri edinmiş olursunuz. Gevşeme alıştırmalarını sadece panik atağı ile başa çıkmak için değil, sizi olumsuz olarak etkileyen herhangi bir sorun karşısında da uygulayabilir ve sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.
SİZDEN GELENLER
SORU: 20 yıldır atağın pençesindeyim.
Merhaba ben 41 yaşındayım 20 yıldır panik atakla mücadele ediyorum. Detaylı bilgi verirseniz çok memnun olurum. Teşekkür ederim. H. R.
CEVAP: Rahatsızlığın kesin tedavisi vardır.
Panik atak rahatsızlığı bir kaygı bozukluğu rahatsızlığıdır. Kişiler çoğunlukla düşüncelerini kontrol edemezler her an kendilerini kaybedecekler, akıllarını kaçıracaklar şeklinde bir düşünce içinde olurlar. Düşüncelerin bozulması bedeni de etkiler ve bedensel tepkilerle de kendisini gösterir.
Genellikle kalp çarpıntısı, heyecan, terleme, çarpıntı, ölecekmiş gibi hissetme şeklinde beklenti anksiyetesi dediğimiz bir sürecin içindedirler.
TEDAVİ KISA SÜREDE KENDİNİ GÖSTERİR
20 yıldır panik atak ile mücadele ediyorum demişsiniz. Bu durumun tedavisi çok kısa bir süre de kendini gösterir. Gerekli durumlarda ilaç tedavisi, bazen de ilaç tedavisine gerek kalmadan bedensel etkileri ve düşünceleri kontrol edebilme durumu gerçekleşebilmektedir. Çoğu zaman da hem ilaç hem psikoterapi birlikte kullanılması gerekli de olabilir. Hangi süreçte olduğunuz yapılan tetkiklerle belirlenir. Durumunuza özgü ilaç tedavisi ve uygun psikoterapi teknikleri kullanılır.
Yeni teknolojide kişinin bedensel tepkilerini bilgisayar vasıtasıyla görmesi mümkündür. Bu şekilde yapılan terapi süreçlerinde kişinin kendisi de yapması gerekenleri yaptığından tedavi sürecine ortak olur. Böylece tedavi süreci daha hızlı hale gelir. Birçok teknikler kullanılabilir ki psikolog bunlardan kişiye uygun olanını seçecektir. Herkes için aynı tedavi uygundur denemez, kişiye özel teknikler kullanılır ve bu danışan kişinin kendisine de detaylı olarak anlatılır. Amaç kişinin kendine daha fazla güvenmesini sağlamaktır.
HASTA DOKTORA VE İLACA BAĞIMLI OLMAMALI
Doktora, ilaca ve psikologa bağımlı olmaması hedeflenir ve her egzersizle birlikte kişinin kendi yapabileceklerini de görmesi ve fark etmesi sağlanır. Bu rahatsızlığın kesinlikle tedavisi vardır. Kişiye öğretilen tekniklerle tedavi bittikten sonra da, herhangi bir kaygı endişe ya da panik duygusu anında kendini kontrol edebileceğini bilmesi sağlanır ve kişi kendini çok kolaylıkla kontrol edip tedavinin bitimi ardından eğer psikoterapiler de uygun şekilde devam ettiyse yeniden ilaç kullanmasına gerek kalmadan stres kontrolünü yapabileceğini öğrenir.