Sokak çocuklarında rekreaktif etkinliklerin önemi

Yrd. Doç. Dr. Menşure Aydın, sokakta çocuğu bekleyen tehlikelerin başında şiddet, madde bağımlılığı, suça karıştırılma ve sağlık sorunlarının geldiğini bildirdi

GAZETEPORT - Karamürsel Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Menşure Aydın, sokakta çocuğu bekleyen tehlikelerin başında şiddet, madde bağımlılığı, suça karıştırılma ve sağlık sorunlarının geldiğini bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Menşure Aydın, Kocaeli Üniversitesi'nce Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Seminer Salonu'nda düzenlenen ''Sokak Çocuklarında Rekreatif Etkinliklerin Önemi'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, ''sokak çocuğu'' yerine ''sokakta kalan çocuk'' ifadesini kullanmanın daha doğru olacağını söyledi.

''Sokakta kalan çocuk'' ile ''sokakta çalışan çocuk'' kavramlarının farklı olduğuna değinen Aydın, ''Sokakta kalan çocuk, yaşam yerini sokakta bulan çocuktur. 18 yaş altındaki bu çocuklar, aile bağlarından koparak, ihtiyaçlarını karşılamak için yetişkinlere yanaşmaktadır'' dedi.

Sokakta çalışan çocukların ise ailesiyle birlikte yaşadığını, eğitimine devam ettiğini, ancak ticari amaçla sokakları mesken tuttuğunu belirten Menşure Aydın, çocukları eğitimi dışında sokağa iten nedenlerin başında yoksulluk, göç, geleneksel tutumların geldiğini ifade etti.

Anne ve babaların, bağırma, evden kaçma, bıçak taşıma, hırsızlık yapma gibi durumlarda çocuklarına dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Aydın, ''Risk altındaki çocuklar, okuldan kaçan, alkol, madde kullanan, sokakta çalışan ve evden kaçan çocuklardır. Sokakta çocuğu bekleyen tehlikelerin başında şiddet, madde bağımlılığı, suça karıştırılma ve sağlık sorunları geliyor'' diye konuştu.

80. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi Müdürü Psikolog Dilek Kılıçkıran da Kocaeli'de sokakta çalışan yaklaşık 1800 çocuk tespit ettiklerini dile getirerek, ''Risk altındaki kardeşleriyle birlikte sokakta çalışan 915 çocuğa ulaşıldı. Bu çocuklardan 463'ü merkezimizin hizmetlerinden yararlanıyor'' şeklinde konuştu.

İzmit'te 6-12 yaş arası 629 çocuk ile 13-18 yaş arası 268 çocuğun sokak çocuğu kategorisine girdiği ve bu rakamın çok yüksek olduğu vurgulayan Kılıçkıran, sokak çocuğu kategorisinde yer alan çocukların pek çoğunun anne ve babasının olmasına rağmen ekmek parası için sokaklara bırakıldığı, bunların yüzde 46'sının ise Topçular Mahallesi'nde yaşadığına vurgu yaptı.

Aileye yaklaşım konusunda, 47 aileye ekonomik destek, 23 kişiye sağlık desteği, 169 anneye eğitim desteği, 4 babaya ise iş konusunda rehberlik eğitiminin verildiği belirtilen konferansta, çocukları sokaklardan kurtarmak için güvene dayalı ilişkiler kurulduğu, aileleri ile görüşüldüğü, öğrenimi yarıda bırakan çocukların da okula devam etmesinin sağlandığı belirtildi.

Yaşam Haberleri

Şizofreni Hastalığına Yakalanan Ünlüler
Radyo Trafik'e Yeni Transfer
Evlerde Beslenen Kuşlar Alerjik Reaksiyona Neden Olabilir
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemiden 2021 için dersler çıkarılmalı”