Araştırmacılar şizofreniye yeni yakalanmış hastaların beyinlerinde daha yüksek düzeylerde enflamatuar maddeler olduğunu saptadı.
Alınan sonuçlar şizofreninin immün sisteme etki eden ilaçlarla tedavi edilme ihtimalini gündeme getirdi.
Şizofreninin sebepleri büyük ölçüde bilinmiyor. Bu durum etkili tedaviler geliştirilmesini önlüyor. Bir teoriye göre yaşamın erken safhalarında geçirilen enfeksiyonlar şizofreni geliştirme riskini arttırabiliyor, fakat bugüne kadar bununla ilgili doğrudan bir kanıt elde edilmiş değil.
Şimdilerde Karolinska Institutet'den araştırmacılar eskiden olduğu gibi sadece kan tetkiki yapmak yerine, şizofren hastaların spinal sıvısındaki enflamatuar maddeleri analiz ediyorlar. Analiz sonuçlarında erken evredeki şizofren hastalarda bir enflamasyon mevcudiyetinde açığa çıkan, interlökin-1beta maddesinin artmış olduğu kaydedildi. Sağlıklı kontrollerde ise bu madde ancak ölçülebilir düzeydeydi.
Çalışmanın öncüsü Profesör Göran Engberg'e göre bu durum beynin immün savunma sisteminin şizofrenide aktive olduğunu düşündürüyor. Altta yatan bir enfeksiyonu veya immün sistemin başka şekillerde tetiklenip tetiklenmediğini araştırmak gerekiyor. Hakim hipoteze göre, şizofreni aşırı aktif bir dopamin sistemiyle ilişkili. Interlökin-1 beta'nın sıçanlarda dopamin sistemini bozabildiği önceki çalışmalarda ortaya konmuştu.
Profesör Engberg sonuçlarla ilgili şu yorumu yapıyor; "Günün birinde şizofren hastaları immünoterapi ile tedavi edebilme fırsatını yakalayabilirsek, şizofreni tedavisinde müthiş bir ilerleme kaydedebiliriz. Bu durumda hastalık gelişimine erken evrede müdahale edebiliriz."
Araştırma grubu şimdilerde enflamatuar sürecin sadece şizofreni gelişimi ile mi aktive olduğunu yoksa kronik hastaların da aynı fenomeni sergileyip sergilemediğini inceliyorlar.
Ayda Çayır- NP Grup / MCATURK.COM