Siz stresin hangi tanımına uyuyorsunuz?

İşte stresle başa çıkmak için yapmanız gerekenler ve alınacak kolay önlemler...

BUGÜN - İnsanın kendisini tanımaya çalışması çok önemli ve yüksek bir davranıştır. Kendisini bilen evrenin var oluş gerçeğini de bilecektir.

Kendisini tanıyan kendisine de başkasına da haksızlık yapmayacaktır. Kendisiyle ve toplumla barışık olmak isteyen kendisini tanımalıdır...

Prof. Dr. Nevzat TARHAN stresin bilinmeyen yönlerini BUGÜN'e anlattı...

STRES VE KİŞİLİK

İnsanın yaşam tarzı ve kişilik yapısı dünyaya bakış biçimi ile stresin o kişideki etkisi arasında bağlantı verir. Beklenti düzeyinin yükselmesi tüketim modeline dayanan ekonominin lokomotifi olmaktadır. Tüketimi, lüks yaşamı, çok harcamayı özendiren yarışmacı, rekabetçi ekonomi anlayışı sonucu insanlar üzerinde zaman ve başarı baskısı oluşturmaktadır. Bu baskı gerilimin artışını ve birçok strese bağlı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

STRES NASIL YÖNETİLİR?

Sonuçta stresi yönetmenin beyin kimyasını yönetme olduğunu bilmek gerekmektedir. Nasıl müzik aleti, otomobil yardımsız sağlıklı öğrenilemezse stres de profesyonel yardımla doğru yönetilmeyi bilmek doğru olacaktır.

ÖFKE ANINDA

Noradrenalin fazla salgılanıyor. Derimiz kırmızı, kuru ve sıcak oluyor. Salya artıyor, mide, barsak hareketleri hızlanıyor, mide salgısı artıyor. Kasılmalar oluyor, tansiyonumuz yükseliyor.

KORKUDA NE OLUYOR?

Adrenalin daha çok salgılanıyor. Deri soluyor,
  erleme, soğukluk oluyor. Ağız kuruyor, mide salgısı artıyor fakat barsak hareketleri yavaşlıyor.Çarpıntı oluyor fakat tansiyon düşüyor.Kabızlık, baygınlık, baş dönmesi görülebiliyor.

KENDİNİZİ TANIYIN

İnsanın kendisini tanımaya çalışması çok önemli ve yüksek bir davranıştır. Kendisini bilen evrenin var oluş gerçeğini de bilecektir. Kendisini tanıyan ilişkilerde sağlıklı sınırlar koyabilecektir. Kendisini tanıyan kendisinede başkasına da haksızlık yapmayacaktır. Kendisini bilen özgüven sahibi olacaktır. Kendisiyle ve toplumla barışık olmak isteyen kendisini tanımalıdır. Mutlu ve başarılı olmanın ilk şartı kendini bilmektir diyebiliriz.

Duygusal denge durumunu biliyor musunuz?

DENGESİZ


Endişeli, kaygılı, öfkeli, depresif olma gibi olumsuz duyguları sık yaşar. Sıradan durumları küçük engelleri umutsuz ve imkansız olarak yorumlar. Duygusal tepkiler uzun sürer, kötü ruh halini uzun yaşar. Düşünme karar verme yeteneği etkilenir.

ÖFKELİLİK

Öfke, kızgınlık, tedirginlik, saldırganlığa her an hazırdır. Uyum düzeyi düşükse hemen saldırganlık sergiler. İşler istedikleri gibi gitmezse kolayca sinirlenirler ve öfkelenirler. Tersi kişiler uysaldır, kolay öfkelenmezler, öfkelenseler de uzatmazlar ve saldırganlaşmazlar, kolay kontrol ederler.

ÇÖKKÜNLÜK

Suçluluk, yetersizlik, güçsüzlük, yalnızlık, ümitsizlik, üzüntü, hüzün, kırılganlık gibi depresif özellikleri çok yaşarlar. Enerji düzeyleri düşüktür. Bir şeyi başlatmaktan, harekete geçirmekten zorluk çekerler.

KONTROLSÜZLÜK

Güçlü dürtüleri vardır ve engelleyemezler. Kısa dönemde ulaşacakları zevk ve ödüllerin peşindedirler. Uzun dönemde sonuç elde etmeyi bekleyemezler. Dürtülerle karşı koymada zorluk çekerler.

SOSYAL KAYGI

Sosyal ortamda rahat davranamazlar, herkes tarafından izlenip yargılandıkları fikrine sahiptirler. Kolayca mahcup olup utanırlar. Alay konusu olacaklarını sanırlar. Utangaç, çekingen davranırlar, başkaları yanında huzursuz olurlar.İÇE

DÖNÜKLÜK

Sessiz, temkinli, dış dünyadan uzaktırlar. Dış uyarıya az ihtiyaç hissederler. Yalnızlığı daha çok tercih ederler. Bağımsız ve kendine dönük yaşamayı severler. İçe dönük kişiler kendilerine yaklaşıldığı zaman yakın ve sevecendirler. Depresiflik ve utangaçlıktan böyle ayrılırlar.

SiZ HANGi TANIMA uyuyorsunuz

STRESE DUYARLILIK

Baskı altında kolayca endişe, telaş, panik, kargaşa, çaresizlik gibi duygulara girerler.

STRESE DAYANIKLILIK

Stres altında özgüvenlidirler. Net ve berrak düşünürler, zor durumların üstesinden kolayca gelirler.

DIŞA DÖNÜKLÜK

Dış dünyaya yakın ilgi duyarlar. Diğer insanlarla olmaktan hoşlanırlar. Heyecanlı, hareketli, sıcak kanlı, arkadaş canlısı, neşeli, enerji doludur. Grup içinde ilgiyi üzerine çekerler. Ortaya atılırlar.

SOSYALLİK EĞİLİMİ

Arkadaş canlısı, sıcak kanlı, hareketli kişilik özellikleri belirgindir. Başkaları ile birlikte olmaktan zevk alırlar. Cana yakın, içten geldiği gibi davranma eğilimleri fazladır. Kalabalıktan hoşlanır ve bundan heyecan duyarlar. Genellikle hızlı ve tempolu hayat sürerler. Değişik fikirleri dinlemeye hazırdırlar.

DOSTLUK

Sıcak kanlı, arkadaş canlısıdırlar. İnsanlara içten sevgi beslerler. Şefkatlidirler, kolayca yakın ilişki kurarlar. İkili ilişkide daha başarılıdırlar. Karşısındaki insan hakkında kaygı taşırlar. İnce düşünceli, iyi kalpli, halden anlayan kişilik özellikleri fazladır, içten ve canlıdırlar.

HEYECANLILIK

Gürültülü ortamları, parlak renkleri severler.Maceraperest, etkileyici, kendinden emin, gözü pek özellikler dikkat çekicidir. Risk almayı severler.

HAREKETLİLİK

Enerjik, tempolu, dinç, canlıdırlar. Merdivenleri bile 2-3 atlayarak çıkarlar. Konuşmayı severler. Aynı zamanda birden fazla faaliyette bulunurlar. Hızlı ve tempoludurlar. Tez canlı, heveslidirler. Her şeyi hızlı yapmayı severler, beklemeyi sevmezler. Boş vakitleri yoktur.

Psikoloji Haberleri

1. Dalga Terapiler nelerdir?
ABD Kollektif Travmayla Boğuşuyor
Alışveriş Hastalıkları Hangileridir?