Siyonist İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırılar, tüm dünyadan tepki almaya devam ediyor. Müslüman dünyasındaki boykot çağrılarının yanı sıra Amerikalı bir grup profesör de Siyonist İsrail'in akademik ve kültürel olarak boykot edilmesi için bir kampanya başlattı. Boykot kampanyası, Amerikan siyasetindeki Musevi etkisi dikkate alındığında önemli bir girişim olarak değerlendiriliyor.
Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail'in Akademik ve Kültürel Boykotu adı verilen hareket ABD'de başladı. Boykotu başlatanlar "Bilinçli profesörler olarak, İsrail'in Gazze'ye ve Gazze'deki eğitim kurumlarına yönelik orantısız saldırısına duyarsız kalamıyoruz ve sessizce oturup izleyemiyoruz" şeklinde konuşuyorlar. Profesörler, yaptıkları "Amerikan üniversitelerinde ve daha geniş olarak Amerikan toplumunda Filistin sorununun sansürlenmesi ve susturulması" başlıklı basın açıklamasında da İsrail'e karşı "şiddet içermeyen cezalandırıcı tedbir" çağrısında bulundular.
Boykot kampanyasını çoğu California'dan olmak üzere 15 akademisyen başlatmış. Ancak hareketin önderlerinden Güney California Üniversitesi öğretim görevlilerinden Profesör David Lloyd'a göre boykot, "tüm Amerika'yı kapsayacak bir ağ oluşturmak üzere giderek genişliyor."
Lloyd, "Bu girişim, İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği son zalim saldırıya karşı kendi kararlılığımızla 'artık yeter' demek için başlatıldı" dedi.
Siyonist İsrail'in akademik alanda boykot edilmesi düşüncesi ilk olarak 2001 yılında Sudan'da düzenlenen "Irkçılık Karşıtı Dünya Konferansı"nda gündeme gelmişti. Siyonist İsrail'in son Gazze saldırılarının ardından bu havanın değişeceğine dair ilk işaret Kanada'nın Ontario eyaletinden gelmişti. Ontario Kamu Çalışanları Birliği, "İsrailli akademisyenlerin, İsrail saldırılarını kınamadıkları müddetçe eyaletteki üniversitelerde konuşma yapmasının veya ders vermesinin yasaklandığını" duyurmuştu. Buna rağmen hareketin kitlesel olması için yoğun bir çaba gerekiyor.