Aşırı kilolu çocukların çoğunda hormonal bozukluk da yok. Anne-babası obez çocukta şişmanlık riski ise yüzde 80
Benim çocuğum az yiyor ama yine de kilo alıyor diye boşuna dövünmeyin. Bilim insanlarına göre obez çocukların çoğunda hormonal bozukluk yok. Çocukların bir saatten fazla televizyon seyretmesi, bilgisayar başından kalkmaması, fiziksel aktivite gerektiren oyun oynamaması bile obezlik sebebi. Ayrıca anne babası obez çocukta şişmanlık riski yüzde 80. Akşam'dan Türkan Yılmazer'in haberine göre, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı, Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Serap Semiz, ergenlik çağındaki çocukların yüzde 60-70'inin kilo vermemeleri durumunda erişkin yaşta da obez olacaklarını söyledi. Semiz'e göre birçok anne baba hormonal bozukluktan endişe ediyor. Ancak kaygı duymaları gereken konu o değil. Semiz, bu durumu şöyle anlattı:
'Son 10 yılda obezitenin 6-11 yaşlarında %54, 12-21 yaşlarındaki çocuk ve ergenlerde ise yüzde %64 oranında arttığı belirlenmiştir. Obezite sıklığındaki artışın en önemli nedeni hareketsiz yaşam tarzı ve kalorisi yüksek gıdaların tüketilmesi. Ebeveynlerden sadece biri obez olduğunda, çocuğun obez olma ihtimali yüzde 40'a kadar düşer. Ayrıca, anne-babanın yemek yeme ve yaşam biçiminden etkilenen çocukta genetik faktörlere ilave olarak, benzer davranış şekli de oluşmaktadır.'
ŞİŞMANLIĞA KARŞI ÇÖZÜMLER
- Televiyonu azaltın: Obezite sıklığı, 4 saatten daha fazla televizyon izleyen çocuklarda, 1 ya da 1 saatten daha az televizyon izleyen çocuklara göre daha yüksek.
- Olumlu ilişki kurun: Ebeveyn ile çocuk arasındaki olumsuz ilişkiler, çocuğun ruhsal yapısını etkileyip aşırı yemeye neden oluyor.
- Abur cubura dikkat: Beslenme sıklığının azalması, bir veya iki öğün yemek yeme kilo riskini artırıyor. Yiyeceklerin yüksek kalori içermesi, karbonhidrat ve yağdan zengin olması obeziteye ortam hazırlıyor. Meyve suyu, kola, çikolata, gofret, cips, çerez gibi maddeler, şişmanlığın oluşmasında önemli rol oynuyor.
- Doktoru ihmal etmeyin: Tiroid bezi ve böbrek üstü bezi hastalıkları gibi bazı hormonal nedenler ile nadir görülen iştah merkeziyle ilgili genetik bozukluklar da obeziteye sebep olabilir. Çocuğunuz obezse mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmeli.
- Büyüten yiyecekler yemeli: Çocuklar için önemil olan alınan enerjinin azaltılıp, harcanan enerjinin artırılmasıdır. Diyet hazırlanırken, çocuğun büyüme ve günlük aktivitesi göz önüne alınarak, gerekli besin maddelerini içermesine dikkat edilmelidir.
- Dans etmeli, oyun oynamalı: Enerji harcanması için fiziksel aktivite obezite tedavisinde son derece önemlidir. Egzersiz programı çocuğun günlük yaşantısına göre düzenlenmeli ve günlük egzersiz süresi en az 30 dakika olmalıdır. Yürüyüş, hafif koşu, bisiklete binme ve dans yapılabilecek basit egzersiz türleridir.
- İlaç çare değil: Çocukluk çağı obezitesinde, insülin direnci varlığı gibi özel koşullar dışında ilaç tedavisi önerilmiyor