Şişmanlığı bir tümör gibi düşünün ve tedavi ettirin

Türkiye'de 30 yaşın üzerindeki erkeklerde obezite oranı yüzde 21, kadınlarda ise yüzde 43...

Grip gibi hızla artan bir hastalık olan şişmanlık, insan ömrünü kısaltan en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Kuzey Amerika'da kadınların yüzde 50'sinin obez olduğunu söyleyen Doç. Dr. Sadık Yıldırım, "Maalesef Avrupa'nın en obez ülkesiyiz. Hareketsizlik, fast-food tarzı yağlı yiyeceklerin çok tüketilmesi bu gerçeği ortaya çıkardı" dedi.

CİDDİ BİR HASTALIK
Dr. Yıldırım, obezitenin kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon ve şeker dışında kansere de davetiye çıkardığını belirterek, şu bilgileri verdi: "Şişmanlık, bir tümör gibi kabul edilmeli ve ciddiye alınıp mutlaka tedavi edilmeli. Tedavi ekibinde tek bir hekm değil; endokrinoloji, psikiyatri, gastroenteroloji, fizik tedavi ve obezite ile uğraşan genel cerrahi uzmanları yer almalı."

40'I GEÇMEMELİ
Obezitenin ölçümesi için çeşitli kriterler kullanılıyor. Bunlardan biri de 'Vücut Kitle İndeksi' adlı hesaplama türü. Vücut kitle indeksi, kişinin kilosunun boyunun karesine bölünmesiyle elde ediliyor. Bu değer 18'in altında çıktıysa zayıf, 19-20 çıktıysa normal kilolu, 24-30 arasındaysa fazla kilolu, 30-40 arasındaysa aşırı kilolu, 40'ı aştıysa hastalıklı şişman deniyor. Erkeklerde vücudun yüzde 15- 18'i, kadınlarda yüzde 20-25'ini yağ oluşturuyor.
 
Sabah Gazetesi

Genel-Sağlık Haberleri

Türkiye'de Sigara Kullanan Kadın Sayısı Artıyor
Ölen bir insanın beyin aktivitelerini ilk kez görüntüledi
TPD de Çağrıya Katıldı: Tedirgin Olma Aşı Ol!
Karantina Çocukların Uzağı Görmesini Olumsuz Etkiledi
Google'dan cilt hastalıklarını tespit eden yapay zeka