Yüksekokullara alınacak öğrencilerin seviyelerinin yükseltilmesini amaçladıklarını dile getiren YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, çalışmanın son aşamaya geldiğini kaydetti.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), meslekî yükseköğretimin geliştirilmesi için bir dizi tedbir üzerinde çalışıyor. İlk planda meslek yüksekokullarının (MYO) akademik ve fiziki durumlarının düzeltilmesi üzerinde durulurken, öğrenci kalitesinin artırılması için de 'sınavsız geçiş'in kaldırılması öngörülüyor. 2002-2003 akademik yılında 'reform' olarak başlatılan uygulama, 'sınav olmayınca MYO'lara nitelikli öğrenci gelmediği' gerekçesiyle meslek yüksekokulu müdürleri tarafından son yıllarda sert bir şekilde eleştiriliyordu. Okul müdürleri, MYO'lara ÖSS ile öğrenci alınmasını istiyordu.
'Sınavsız geçiş'in yanında MYO'ların fakültelere geçiş için yapılan 'Dikey Geçiş Sınavı'nı (DGS) da masaya yatıran YÖK, çoğu öğrencinin başarısız olduğu ve üniversitelerin çok az kontenjan ayırdığı bu sınavı da değiştirmeyi düşünüyor. Kanunen MYO öğrencilerinin yüzde 10'unun fakültelere geçebilmesi gerekirken, uygulamada bu oran çok aşağılarda kalıyor. YÖK, belirli bir başarıyı yakalayan MYO öğrencilerinin alanlarıyla ilgili fakültelere geçiş yapmasını istiyor. Çalışmaların YÖK Genel Kurulu'na sunulması ve onay alması halinde kanun değişikliği taslağı hazırlanarak Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilmesi bekleniyor.
Meslekî eğitim ülke için önemli
Meslekî ve teknik eğitimi 'Türkiye için hayati önemde bir konu' olarak değerlendiren YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, meslek yüksekokullarına öğrenci alımını yeniden düzenlemek için çalıştıklarını söyledi. Meslekî yüksek teknik okulların kaldırılarak yerine teknoloji fakülteleri kurulmasına ilişkin çalışmalarının son aşamaya geldiğini açıklayan Özcan, "Uygulama mühendisi mezun edecek bu fakülteler için teknik çalışmaları tamamladık, önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da değerlendireceğiz." dedi. Özcan, meslek yüksekokulu öğrencilerinin bir yıl Türkiye'de bir yıl da ABD'de eğitim almasına yönelik çalışmalar da sürdürdüklerini hatırlattı. Meslek yüksekokullarının en ciddi sorununu 'ekonominin ihtiyacı olan kaliteli insan gücünü yetiştirememesi ve ekonomiden uzak oluşları' olarak değerlendiren YÖK Başkanı, şunları söyledi: "Bu nedenle bu okul mezunları iş bulamıyor. Çözüm, bu okullar ile iş dünyası arasında organik bir bağ kurmak. Her meslek yüksekokulunun işadamlarından kurulu bir danışma kurulu olacak. Bu kurul müfredat programlarını okul idaresiyle birlikte hazırlayarak istenilen elemanların mezun edilmesini sağlayacak ve bu sayede mezunlar hemen iş bulabilecek."
YÖK, yüksekokulların iş dünyasıyla birlikte yönetilmesini de öngörüyor. Bu okullarda iş dünyasının ileri gelenlerinden oluşan bir 'Danışma Kurulu' kurulacak. Okullardaki müfredatın hazırlanması dahil birçok uygulama danışma kuruyla birlikte yürütülecek.